Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei., a anunţat luni ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

“Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia, care urmează să intre în vigoare mâine(nr.azi). Pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezența OUG. Noi considerăm că modificările aduse legilor Justiţiei se vor dovedi benefice pentru justiţie, pentru cetăţeni”, a declarat Tudorel Toader după şedinţa de Guvern.

Ministrul Justiției a subliniat faptul că pachetul complet adoptat ieri prin OUG a fost “pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM, pentru alte necesare corelări”, însă ordonanța adoptată nu a primit avizul favorabil din partea CSM. Proiectul ordonanței a fost trimis vinerea trecută, însă Tudorel Toader nu a primit un răspuns din partea magistraților. Cu alte cuvinte, ministrul Justiției nu a ținut cont de părerea CSM.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr are motive întemeiate de îngrijorare în legătură cu dosarele aflate deja  pe rolul Ministerului Public. Aici este vorba despre câteva dosare cu încărcătură deosebită pentru justiția din România: dosarul “Revoluției” și dosarul “protestelor din 10 august”.

„Din păcate, proiectele de acte normative, care sunt făcute în grabă, sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs. De exemplu, pentru marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public şi sunt foarte bine cunoscute, de exemplu cele de pe rolul Parchetelor militare, au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe Parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Ei bine, în aceste situaţii vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate„, a spus Lazăr.

„Va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare, despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate că România să nu mai plătească sume mari de bani în urmă condamnărilor CEDO„, a susţinut procurorul general al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.