Aproximativ 1,1 milioane de români trăiau într-o sărăcie extremă, în 2015, anul pentru care există cele mai recente date, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, care ia în calcul 177 de țări și care a fost publicat în octombrie.

Astfel, rata sărăciei extreme era de 5,7%, respectiv 5,7% din populația României trăia cu cel mult 1,9 dolari pe zi (7,6 lei), în 2015.

În plus, decalajul de sărăcie era de 1,9%, în România, în 2015, mai arată Raportul Bianual al Băncii Mondiale privind Sărăcia şi Prosperitatea Comună, „Asamblarea pieselor din puzzle-ul sărăciei“ („Piecing Together the Poverty Puzzle”).

Acest indicator arată deficitul de consum mediu al populației, respectiv măsoară distanța medie față de pragul sărăciei, unde persoanele aflate deasupra pragului sărăciei au o distanță de zero. Indicatorul reflectă atât ponderea celor săraci, cât și consumul mediu zilnic al celor săraci, dar este exprimat ca deficit mediu în rândul întregii populații.

În aceste condiții, raportul dintre decalajul de sărăcie și rata de sărăcie extremă era de 33,4% la nivelul României, respectiv de 1,265 de dolari (5 lei). Acest raport reprezintă deficitul mediu de consum al celor săraci. De exemplu, în cazul în care deficitul mediu al celor săraci este de 0,25, atunci indivizii săraci consumă în medie cu 25% mai puțin decât pragul sărăciei extreme conform standardelor internaționale sau 1,43 dolari pe zi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.