Biroul Comisarului pentru Informații din Marea Britanie a anunțat joi că a amendat Facebook cu 500.000 de lire sterline (565.338 euro), după ce datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori au fost accesate de firma de consultanţă Cambridge Analytica, relatează site-ul agenției Dpa.

Autoritățile britanice au informat că decizia de a amenda compania a fost luată în urma unei investigații care a stabilit că “Facebook a procesat date personale ale utilizatorilor prin permiterea dezvoltatorilor de aplicații de a accesa acele date în lipsa unui consimțământ clar și informat”.

Biroul Comisarului pentru Informații a mai afirmat că Facebook “a eșuat în a asigura protecția datelor personale”, ceea ce a dus la accesarea acestora în mod ilegal de către firme precum SCL Group.

Datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite și mai multe țări UE, inclusiv România, au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, a anunţat reţeaua de socializare online.

Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online, implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani și europeni, utilizând datele sustrase pentru a le trimite reclame politice personalizate. Companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.