Vicepreședintele ALDE Toma Petcu a declarat, luni seara, că președintele Klaus Iohannis continuă să îi dezbine pe români, iar comparația cu regimul nazist este o instigare la ură.

”Prin discursul care a revoltat o țară întreagă, susținut în fața unor supraviețuitori ai Holocaustului, președintele Iohannis dovedește că nu mai are nicio limită în războiul său politic. Klaus Iohannis a transformat comemorarea celei mai mari tragedii din istoria omenirii într-o oportunitate de a-și ataca adversarii politici. Președintele nu poate să tacă după declarațiile sale din această seară, ci trebuie să iasă și să își ceară scuze public. A compara un guvern democratic, un guvern rezultat în urma votului cetățenilor cu regimul nazist reprezintă fie o necunoaștere a istoriei, fie ignoranță din partea lui Klaus Iohannis. Președintele alege să continue în aceeași notă discursivă, una plină de ură, de instigare la violență și dezbinare a românilor”, a declarat Toma Petcu, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Președintele Klaus Iohannis a lansat, luni seara, noi atacuri la adresa actualei coaliții de guvernare, afirmând că în prezent ”unii politicienii, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, învinuiesc magistrați și diabolizează UE”.

”Antidotul răului nu poate fi decât o acțiune de salvare a viitorului prin recunoașterea capcanelor ideologice și printr-o atentă examinare a faptelor politicienilor și a susținătorilor lor. În ultimele șapte decenii lumea s-a schimbat. Și totuși instrumentele politicului au rămas aceleași. Să nu uităm că în numele unui așa-zis ideal suprem schimbând legi și capturând instituții una câte una s-a consolidat regimul nazist. Percepția că politicienii care reprezintă oamenii și interesele lor au dreptul să calce în picioare adevăruri, să identifice dușmani, să dea vina pentru eșecurile lor pe diferite categorii de cetățeni reprezintă o filosofie toxică. Astăzi, în tentativa lor nesăbuită de a se salva de justiție și de a-și prezerva puterea, unii politicieni învinuiesc magistrați, blamează multinaționalele viclene, cum zic ei, și diabolizează Uniunea Europeană, descrisă drept abuzivă și trufașă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că după cei arătați acum cu degetul, ar urma alții, apoi alții, ”și tot așa până când indistincția și căutarea continuă a vinovaților s-ar transforma în pretextul perfect pentru acapararea statului”.

Iohannis a făcut aceste afirmații în cadrul ceremoniei de decorare a unor supraviețuitori ai Holocaustului, care a avut loc luni seara, la Palatul Cotroceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.