Rusia se comportă „agresiv” în regiunea arctică, a acuzat, luni, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, subliniind că trebuie monitorizate şi activităţile Chinei în această zonă.

Prezent la o conferinţă privind situaţia din zona Oceanului Arctic, Mike Pompeo a declarat că Rusia şi China par a avea interese de securitate naţională în această regiune, inclusiv planuri pentru rute maritime din Asia spre nordul Europei.

„Statele Unite şi naţiunile din zona arctică salută investiţiile chineze transparente ce reflectă interese economice, nu ambiţii de securitate naţională”, a declarat Mike Pompeo, citat de agenţia Reuters.

„Pentagonul tocmai a avertizat săptămâna trecută că Administraţia din China ar putea utiliza prezenţa pentru cercetări de uz civil în zona arctică în scopul consolidării prezenţei militare, inclusiv prin mobilizarea de submarine ca forţă de disuasiune contra atacurilor nucleare”, a subliniat Pompeo în cursul conferinţei desfăşurate în Rovaniemi, Finlanda.

„Trebuie să examinăm atent aceste activităţi şi să avem în minte experienţa altor naţiuni. Modelul de comportament agresiv demonstrat de China în alte regiuni ne va arăta cum se raportează la zona arctică”, a argumentat Pompeo.

Rusia şi China au intensificat prezenţa în zona Oceanului Arctic. Rusia a redeschis baze militare şi modernizează Flota militară de Nord.

„Pe ruta Mării Nordului, Moscova cere deja în mod ilegal ca alte ţări să solicite permisiuni de tranzit, piloţi ruşi trebuie să fie la bordul navelor străine şi ameninţă cu utilizarea forţei militare pentru scufundarea navelor care nu se conformează. Aceste acţiuni provocatoare sunt parte a unui model de comportament agresiv al Rusiei în zona arctică”, a afirmat Pompeo.

Consiliul Arctic este format din Statele Unite, Canada, Rusia, Finlanda, Norvegia, Danemarca şi Islanda, precum şi din reprezentanţii comunităţilor indigene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.