Sute de persoane au dansat, duminică, în fața Palatului Culturii din Iași, la cea de-a treia ediție a Festivalului Iei – RomânIa Autentică. Iubitori de tradiții din întreaga țară, dar și din Statele Unite, au participat la sărbătoarea care celebrează cămașa tradițională românească.

La Iași, Festivalul Iei a reunit, duminică, în fața Palatului Culturii, iubitori de tradiții veniți din toate colțurile țării, dar și din străinătate.

Pe scena din centrul Iașului a răsunat muzica populară, iar participanții s-au prins în hore immense, deși afară erau peste 30 de grade Celsius.

Printre cei care s-au bucurat de concertul de muzică populară s-a numărat și Mariana Iacobescu, o româncă stabilită de mulți ani în Statele Unite. Purta o ie albă cu modele albastre, pe care și-a cumpărat-o chiar din New York.

„Este o sărbătoare minunată, avem foarte mulți ieșeni dornici de muzică populară, de voie bună, de distracție. Ia mea este cumpărată din New York, SUA. Acolo locuiesc, acum am venit acasă în vizită. Am participat și acolo, în mai, la festivalul românesc din Manhattan”, a declarat Mariana Iacobescu.

După ce a ieșit la pensie acum zece ani, Eugenia Apetrei, o altă participantă la festival, s-a apucat să coasă ii. Nimic din ce găsea în magazine nu îi plăcea, așa că a vrut să își croiască și să își brodeze propria cămașă tradițională.

„Am luat cărți, am început să învăț cum se lucrează, cum se confecționează și m-am apucat de făcut ii de la zero. Am făcut pentru toată familia și acum mai am 23 de ii deja lucrate. Aș vrea să fac o expoziție cu vânzare pentru copiii bolnavi”, a spus Eugenia Apetrei.

Cei mici au fost și ei îmbrăcați în port popular. Deși are doar șase luni, pe Nicole a îmbrăcat-o mama ei într-o ie foarte specială.

„Sărbătorim ziua iei, ne bucurăm de spectacol și de vremea bună. Ia celei mici este cadou de la nănuța ei, care la rândul ei o are de la mama ei și de fiecare dată când avem ocazia o purtăm”, a spus o mămică venită la spectacol cu fetița de șase luni. Iar nașa celei mici purta și ea o cămașă brodată manual.

„Port această ie în memoria bunicii mele. A fost cusută de mâinile ei, când era tânără. Am găsit-o în pod, cumva aruncată, am luat-o acasă fără să știe bunica și apoi am zis că o voi purta de fiecare dată când e ziua bunicii și atunci când am evenimente importante în viața mea. Așa duc mai departe tradiția”, a povestit Carmen, o tânără de 30 de ani.

Festivalul RomânIa Autentică nu a înseamnat doar un concert de muzică populară, ci și o reîntâlnire cu cei care știu cel mai bine să coase cămășile tradiționale.

Zeci de meșteri populari din toată țara au venit să le reamintească ieșenilor cum trebuie să arate o ie autentică.

Cămăși românești vechi chiar de 100 de ani a adus la vânzare, din comuna Mihai Viteazul, județul Botoșani, și Maria Zoițeanu.

Femeia a adunat ii-le de la bătrânele din sat și acum speră să le vândă, deși cere pe ele 1.000 de lei. „Nu cumpără lumea de astea, cumpără de alea chinezești, pentru că sunt ieftine. Eu le zic bluze, pentru că sunt bluze. Ii-le presupun o muncă migăloasă, un material fin și transpunerea modelului exact pe fir”, a explicat Maria Zoițeanu, meșter popular.

Despre cămășile din zona comunei sale, femeia spune că modelele au culori pastelate, tocmai pentru a a-i înveseli pe cei care le poartă. „Sunt culori vesele pentru că omul avea destule necazuri și măcar îmbrăcămintea să îi fie veselă, să mai uite de cele rele. În ii femeile își coseau dorurile, sentimentele, își făceau poate și o rugăciune”, a povestit Maria Zoițeanu.

Pe scena din fața Palatului Culturii au urcat zeci de artiști de muzică populară, printre care Ștefan Pintilie, Cristinel Iordăchioaia, Biatrice Duca, Laura Lavric și Alexandru Brădățan.

Petrecerea se încheie cu un recital al maestrului Nicolae Botgros alături de orchestra „Lăutarii” și Ion Paladi, Viorica Macovei, Constantin Bahrin, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Tatiana Jacot și Ion Macovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.