Primarul Emil Boc, ambasadorul Coreei de Sud și viceprimarul orașului Suwon, înfrățit cu Cluj-Napoca, au pregătit, miercuri, aproape o jumătate de tonă de bibimbap, preparat tradițional coreean, care conține 50 de ingrediente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestarea a avut loc, miercuri, în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, unde s-a dat startul primului Festival Româno – Coreean, care celebrează aniversarea a 20 de ani de înfrățire dintre orașele Cluj-Napoca și Suwon. Șase bucătari din Suwon au pregătit într-o tavă de inox de mari dimensiuni un preparat tradiționat sud coreean, bibimbap, care conține cel puțin 50 de ingrediente.

Amestecarea acestora în tavă a fost realizată cu lopeți din lemn de către primarul Emil Boc, ambasadorul Coreei de Sud în România, Kim Yong Ho, viceprimarul orașului Suwon, Cho Chung – Sik, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, membri ai delegației coreene și reprezentanți ai municipalității clujene, care au purtat șorțuri și bonete.

„Sărbătorim 20 de ani de înfrățire între Cluj-Napoca și Suwon, iar oaspeții noștri ne-au pregătit o surpriză, un preparat tradițional coreean, bibimbap, care este unul foarte gustos. Este un semn al colaborării pentru ce înseamnă trecutul, prezentul și viitorul relațiilor noastre. Este un moment frumos care arată că, deși avem distanțe mari între Cluj-Napoca și Suwon, distanțele dintre inimile oamenilor sunt foarte apropiate”, a spus Boc.

Ambasadorul Coreei de Sud, Kim Yong Ho, a declarat la rândul său că a venit la post în România în urmă cu o lună și jumătate, fiind deosebit de onorat să participe la Festivalul Cluj-Suwon.

„Cluj-Napoca este un oraș activ, iar relațiile bune dintre acesta și Suwon reprezintă și relațiile bune dintre Coreea de Sud și România”, a spus diplomatul sud coreean.

Directorul Cantinei Primăriei Cluj-Napoca, Gelu Vișan, a precizat că bibimbap-ul pregătit a cântărit aproape o jumătate de tonă, conținând cel puțin 50 de ingrediente.

„La bază sunt orezul, legumele, mirodeniile, apoi ciuperci, carne de vită, ulei de susan și sos de soia și o pastă condimentată din ardei iute. Este un produs foarte sănătos”, a explicat Vișan.

Porțiile de mîncare rezultate au fost împărțite gratuit clujenilor, dar și turiștilor prezenți în Piața Muzeului.

Festivalul Cluj-Suwon are loc în perioada 3-7 iulie, fiind programate degustări, evenimente culturale, muzică de jazz, expoziții de fotografie, de produse ale meșteșugarilor, dar și demonstrații de caligrafie sau vestimentație tradițională coreeană și românească.

Declaraţia internaţională de înfrăţire între oraşul Suwon şi municipiul Cluj-Napoca a fost semnată la 17 iunie 1999, Suwon fiind un oraş aflat la 30 km de Seul, capitala Coreei de Sud, cu o populație de 1,1 milioane de locuitori.