La ultima şedinţă de plen, pe ordinea de zi a Parlamentului au fost 575 de proiecte de lege. Niciun for nu a reuşit însă vreodată să depăşească 40 de proiecte adoptate pe zi. Cel mai vechi proiect din ultimul plen este din 2014 şi vizează recunoaşterea delfinilor ca fiind persoane non-umane.

La ultima şedinţă de plen, adică marți, pe ordinea de zi au fost nu mai puţin de 575 de proiecte de lege. Niciun for nu a reuşit însă vreodată să depăşească 40 de proiecte adoptate pe zi.

Marius Paşcan, deputat PMP, a declarat că în fiecare săptămână sunt câteva sute de iniţiative şi în cea mai mare parte nu se dezbat.

„Eu de când sunt deputat cred că am dezbătut într-o săptămână maxim 30-40 de iniţiative”, a spus Pașcan.

Deputatul se declară nemulţumit de ritmul colegilor, dar nici el nu le face viaţa mai uşoară: este iniţiatorul a 137 de propuneri legislative, dintre care doar nouă au devenit legi.

Marius Paşcan este din Mureş şi se află la primul mandat. În 2014, însă, un alt coleg de-al său propunea legea de recunoaştere a delfinilor ca fiind persoane non-umane. Acum Marius Paşcan, la şase ani distanţă, declară: „Cunosc proiectul, aveți dreptate. Sunt astfel de proiecte puse pe ordinea de zi doar să fie. Nu au nicio intenţie să le aducă în faţă. Sunt subiecte care sunt importante, altele nu sunt importante”.

Numai de marți au rămas restante 565 de proiecte pentru şedinţa următoare.

Dacă păstrează acest ritm, deputaţii mai au nevoie de 2 ani ca să termine munca.

Unele legi au ajuns în Camera Deputaţilor după ce au trecut tacit.

„De ce au stat prin sertare şi nu au fost discutate, întrebaţi-i pe cei care sunt în comisii şi trebuiau să le discute”, spune deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Zilele trecute, Senatul a adoptat tacit 47 de proiecte de lege, printre care organizarea căsătoriilor în grădini publice.