Senatul Statelor Unite a adoptat joi un proiect de lege care îi limitează președintelui Donald Trump posibilitatea de a ataca Iranul, la câteva săptămâni de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, informează Reuters.

Proiectul a fost adoptat cu 55 de voturi pentru și 45 împotrivă, în condițiile în care opt senatori republicani au decis să voteze propunerea. Proiectul adoptat de Senat ar urma să îl oblige pe președinte să retragă eventualele trupele angajate în ostilități împotriva Iranului, cu excepția cazului în care Congresul decide să declare război acestei țări sau să autorizeze utilizarea forței în mod punctual împotriva Iranului.

Donald Trump a avertizat că va face uz de dreptul său de veto în cazul în care Senatul va lua această decizie, iar analiștii nu se așteaptă ca democrații să obțină cele două treimi dintre voturi necesare pentru ca Senatul să poată să treacă peste dreptul de veto al președintelui.

Senatorul democrat Tim Kaine, autorul propunerii, a declarat că votul de joi din Senat întărește importanța Congresului în ceea ce privește deciziile militare. El a adăugat că, deși Senatul nu are în acest moment posibilitatea de a trece peste un eventual drept de veto al președintelui, se așteaptă ca Donald Trump să țină cont atât de opinia membrilor Senatului, cât și de cea a cetățenilor americani cu privire la o eventuală intervenție militară împotriva Iranului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.