Președintele Klaus Iohannis are, vineri, consultări cu partidele parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul din postul de premier.

Consultările vor avea loc la Palatul Cotroceni, orarul fiind următorul:

13:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

13:30 – Partidul Social Democrat (PSD);

14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

14:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

15:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

16:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

16:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

„Nu avem niciun moment de pierdut. Solicit imperativ Parlamentului să lucreze cu celeritate, astfel încât săptămâna viitoare să fie învestit un Guvern cu puteri depline, un guvern împreună cu care pot să mă dedic sută la sută combaterii efectelor răspândirii noului coronavirus, având atunci la dispoziție toate pârghiile pentru a lua măsurile ce se impun”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă, joi, la Cotroceni.

O reacție a venit din partea liderului ALDE. Călin Popescu Tăriceanu susține că preşedintele Iohannis ar trebui să îşi ia gândul de la Ludovic Orban pentru propunerea de premier, dacă are cumva de gând să le spună liderilor de partid că aceasta ar fi cea mai bună soluţie, la consultările de la Cotroceni.

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat cu câteva minute înainte începerii plenului reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului, de la ora 16.00. Liberalul a explicat, pe Facebook, că a luat decizia de a-și depune mandatul „cu responsabilitate, transparență și profesionalism”, subliniind că „președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru”.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a spus, după ce Florin Cîțu și-a depus mandatul, că parlamentarii PSD rămân în București ca să poată vota dacă va fi nevoie. „Perspectiva ca acest Guvern să fie votat i-a speriat extrem de tare”, a afirmat Simonis despre PNL.

Prin depunerea mandatului de către Florin Cîțu, PNL a demonstrat că face un joc politicianist, a spus, joi, la Parlament, Dan Barna, președintele USR.

UDMR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să facă, de urgență, o propunere serioasă de premier, considerând că trebuie lăsat deoparte „circul politic”.

În schimb, PMP îi va propune lui Klaus Iohannis să îl desemneze pe Traian Băsescu pentru funcţia de premier. Membrii formaţiunii conduse de Eugen Tomac spun că Băsescu are experienţa necesară şi poate lua măsurile potrivire în contextul crizei generate de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.