Premierul Ludovic Orban a acuzat Parlamentul de „imixtiune grosolană” în activitatea Executivului și de încălcarea principiului separației puterilor în stat, după ce a modificat HG privind starea de alertă și a adoptat-o, miercuri, în plen.

„Am extrem de multe observații legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege și prin modificările pe care le-a făcut. Ne-a restrâns atât de mult cât a putut posibilitățile efective de acțiune. Consider că Parlamentul nu a avea atributul constituțional și legal să facă modificări la hotărârea de guvern și la planul de măsuri aferent hotărârii de guvern prin care Guvernul României a declarat starea de alertă. Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea executivului și este o încălcare flagrantă a principiului separației puterilor în stat”, a declarat, miercuri seara, premierul Ludovic Orban.

Primul ministru a afirmat că nu poate fi de acord cu această atitudine, dar Guvernul nu va avea o reacție la acest moment, fiind de părere că e mai important ca românii să înțeleagă că încă nu am scăpat de epidemie și să înțeleagă necesitatea acestei stări de alertă și a respectării tuturor regulilor care vor fi instituite în cadrul planului de măsuri.

Orban a vorbit și de obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise și a spus că odată ce HG a primit și acordul Parlamentului, chiar și liderii PSD vor trebui să respecte decizia.

Remarca a fost făcută după ce Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, și-a dat masca jos pentru a lua cuvântul în Parlament, spunând, ulterior, că nu poate vorbi cu mască, pentru că are o afecțiune de sept.

Orban a mai spus că este de acord cu măsurarea temperaturii atunci când o persoană intră într-un spațiu închis, considerând că această măsură „ne ferește de riscul de a transmite virusul către semenii noștri sau de a fi infectați cu virusul”.

„Am văzut că foarte mulți oameni sunt deranjați că li se ia temperatura. Această măsură este una necesară pentru a diminua riscul ca o persoană care are o temperatură de peste 37,3 grade și care poate avea virusul, respectiv poate transmite virusul către alte persoane la intrarea în spații închise. Acest triaj este necesar pentru a-i proteja pe toți cei care se duc la serviciu, care intră în spațiile comerciale”, a mai spus Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.