Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că următoarele două săptămâni sunt cruciale, în condițiile în care de marți va exista cadru legal pentru carantinare și izolare, iar cazurile de Covid -19 pot fi scăzute.

Întrebat la Digi24 despre un studiu potrivit căruia numărul de infectări ar putea ajunge la 1 milion în septembrie, Nelu Tătaru a răspuns că „în măsura în care stăm să ne uităm la studii putem ajunge la creșterea numărului de cazuri”, însă el se raportează la ultimele 7 zile pentru prognoză.

„Nu suntem singuri în această luptă. Dacă vom respecta fiecare partea noastră, vom putea gestiona ușor și ar trebui ca în două săptămâni, cât noi vom identifica, interna și izola, ca cei care sunt în acest moment pozitivi să își poată consuma boala, dar să nu le dăm posibilitatea să transmită boala mai departe, aceste două săăptămâni vor fi cruciale. Cruciale prin faptul că vom avea o stagnare, urmând ca după aceste două săptămâni să observăm o stabilizare sau poate chiar o scădere”, a afirmat ministrul Sănătății.

Tătaru a afirmat că de marți va exista cadrul legislativ cu ajutorul căruia se pot interna, carantina sau izola acasă cazurile. „În condițiile în care vom avea aceste pârghii, vom putea stabiliza sau scădea numărul de cazuri”.

Pe de altă parte, Tătaru a spus că autoritățile au în studiu foarte multe focare și foarte multe localități, iar în momentul unei creșteri exagerate sau exponențiale a numărului de cazuri acestea pot fi carantinate.

Ministrul a precizat că în acest moment nu se referă la măsuri restrictive pe litoral, deoarece focarele nu sunt ale județului Constanța: „sunt locuri unde se fac adunările umane în care nu se respectă nicio regulă, nicio precauție, iar de la cei care pleacă de acolo se produc transmiterile comunitare”.

Tătaru a avertizat că, dacă până acum a fost vorba doar de avertismente în urma controalelor, urmează repercusiunile.