fbpx
miercuri, martie 3, 2021

Scrisoare deschisă a hotelierilor către Președinte și Guverm pentru deblocarea fondurilor europene

Stimate Domnule Președinte, Klaus Werner Iohannis

Stimate Domnule Prim – Ministru, Florin Cîțu,

Stimate Domnule Președinte al Camerei Deputaţilor , Ludovic Orban

Stimată Doamnă Președinte al Senatului , Dragu Anca Dana

Stimate Domnule Ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare,

Stimate Domnule Ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui

Stimata Doamnă Ministru al Muncii, Raluca Turcan

Turismul este cel mai sensibil domeniu la factorii externi și nu e un secret pentru nimeni și cu atât mai puțin pentru domniile voastre, că este unul dintre sectoarele economice dramatic afectate de pandemia provocată de apariția virusului SARS-Cov-2. La nivel mondial, dialogul public-privat din turism a fost cel care a determinat dezvoltarea destinațiilor turistice și a condus la consacrarea acestora și la transformarea lor în adevarați poli de creștere economică. În ceea ce privește România, realitatea stă cu totul altfel: ne vedem confruntați cu acțiuni și inițiative care nu au nici o legatură cu acest dialog. După ce am lucrat luni de zile, începând cu aprilie 2020, alături de reprezentanții Guvernului, la identificarea și fundamentarea unor soluții concrete pentru acest sector de activitate cu capital românesc, preponderant în turism, , asistăm la luarea unor decizii care ne împing în colaps economic! Iată că suntem la jumătatea lunii februarie 2021 și nici una dintre măsurile legiferate nu se aplică cu adevărat:
1. Măsura M2 este blocată, după cum am aflat indirect, de pe canalele media, din “lipsa finanțării”. Mai mult decât atât, măsura M2 este o masură generală pentru toate domeniile, nu doar pentru turism, așa cum a fost concepută inițial și agreată cu reprezentanții noștri. Aceasta în condițiile în care turismul este singurul sector de activitate care a fost închis și nu a primit nicio compensație/despăgubire.
2. Măsura M3 este blocată din diferite motive, ducând accesarea banilor într-un viitor îndepărtat și incert;
3. OUG 224/2020 (măsura care prevede compensarea a 20% din pierderile la CA) trebuia sa fie specifică pentru turism, însă nu s-a aplicat.

 

Deși Uniunea Europeană a acordat un buget suficient pentru sprijinul companiilor afectate de pandemie, mai ales pentru ramura de activitate turism, și Guvernul Romaniei a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocați nici până în acest moment. Perspectivele sunt și mai sumbre pentru că s-a anunțat eliminarea voucherelor de vacanță, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depășește 300 milioane de euro. Vă solicităm:

1.Operaționalizarea celorlalte măsuri, inclusiv măsura dedicată turismului, care prevede compensarea în cuantum de 20% a pierderilor la cifra de afaceri a companiilor cu cod CAEN specific,
2.Alocarea disponibilităților bănești către măsura M2, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile agenților economici,
3. Acordarea cât mai rapidă a voucherelor de vacanță,

Organizația Patronală Mamaia

 

 

Stiri similare

Vremea Constanta

Constanța
cer senin
2.1 ° C
2.2 °
2 °
100 %
4.6kmh
0 %
mie
5 °
joi
11 °
vin
14 °
sâm
6 °
Dum
5 °