fbpx
miercuri, octombrie 27, 2021

Un cartier din Mangalia, în epoca de piatră

45 de familii din sudul litoralului trăiesc în plină iarnă fără lumină și căldură

Vremurile din „epoca de aur” a dictatorului Nicolae Ceaușescu, atunci când se lua curentul ore bune iar românii înghețau în case, la școală și la serviciu s- au reîntors într- un cartier din Mangalia. O zonă de case a fost debranșată în masă de la rețeaua de energie electrică, iar oamenii trăiesc în frig. Motivele invocate de autoritatea locală sunt faptul că erau branșați la punctul de transformare al spitalului municipal, declarat unitate sanitară COVID și pun în pericol rețeaua electrică a unității spitalicești. Măsura a fost luată în urma incendiului devastator produs la sfârșitul lunii trecute la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma căruia mai mulți pacienți au murit carbonizați iar pompierii au stabilit că evenimentul s- a produs din cauza rețelei electrice. ‘’Acești oameni au fost avizați. De șapte ani de zile îi notificăm să- și rezolve problema. Nu noi ne ocupăm de lumină’’, a precizat Primarul Mangaliei, Radu Cristian. Autoritatea locală a mai motivat că a luat acestă decizie în urma unor controale ISU, care au concluzionat că ar exista riscuri de supraîncărcare a rețelei spitalului.

Ce reclamă oamenii

‘’În 2007 am construit casa și ne- am dus la ENEL să solicităm branșarea la curent. Au făcut verificări și ne- au comunicat că nu au soluție tehnică la solicitarea noastră. Ne- au indicat să ne branșăm la transformatorul la care este conectat spitalul. Peste un an am solicitat același lucru și am primit același răscpuns’’, povestește proprietarul unui imobil. ‘’În 2009 m- am dus și eu la ENEL să solicit branșarea. Am primit același răspuns. Pe vremea aceea era primar Claudiu Tusac. Am fost în audiență și mi- a promis că va face demersurile necesare. Am aflat că a existat și un proiect de hotărâre de consiliu local în acest sens, dar nu s-a întâmplat nimic’’, susține un alt locuitor. Oamenii mai spun că sunt cu plata la zi a facturilor către spital, la preț de agent economic. De asemenea, mai reclamă faptul că niciodată nu a fost semnalat vreu incident electric în zona deservită de transformator. Noul cartier de case este contruit în ceea ce se numea înainte curtea spitalului, terenurile fiind cumpărate de la autoritatea locală.

Ce spune ENEL

Compania de curent nu intenționează să construiască o rețea nouă invocând o predere legală privind distanța maximă pe care se poate dezvolta o nouă rețea. Redăm mai jos parțial răspunsul oficial al companiei la ultima solicitare, efectuată din partea unui proprietar de casă la începutul acestui an privind un nou branșament.
‘’Conform Ordinului ANRE nr.59/02.08.2013, actualizat conform Legiinr.155/2020, anexa 2 Art.2.1, Ord. ANRE 36/2019 și Ordinul ANRE nr. 25/2016, Capitolul II, Art.5, punctul 2 racordarea la rețeaua de distribuție printr- un branșament electric se poate efectua cu respectarea distanței de cel mult 100 m de la rețeaua electrică de distribuție publică de joasă tensiune până la limita de proprietate a terenului utilizatorului. În urma deplasărilor în teren a proiectantului de zonă s- a constatat că distanța de la rețeaua electrică până la limita de proprietate este mai mare de 100 m.(…) E- Distribuție Dobrogea SA nu deține rețele electrice de interes public, astfel încât să existe posibilitatea de a asigura realizatea unei soluții de alimentare cu energie electrică, conform prevederilor legale în mateia racordării utilizatorilor la rețelel electrice de interes public. (…) Vă aducem la cunoștință faptul că E- Distribuție Dobrogea SA nu are cuprinse în programul de investiții pentru anul în curs sau anul următor acestuia lucrări de extindere a rețelei. Prin urmare vă rugăm să va adresați Primăriei Mangalia și să solicitați în conformitate cu Ordinul ANRE nr.26/2019 cu privire la intenția de a investi în dezvoltarea rețelei electrice de distribuție de interes public în zona care vă interesează și posibilitatea de finanțare a lucrării de extindere a rețelei (…)’’, a precizat ENEL.

 

 

Viața la lumânare

În lipsa energiei electrice, locuitorii cartierului se încălzesc cum pot. Unii și- au achiziționat generatoare de curent, alți folosesc lemne iar restul stau în case îmbrăcați cu hainele de afară. Oamenii au declarat că sunt dispuși să achite chiar și 60.000, prețul total estimat al unui branșament nou, numai să aibă curent, însă nu au cui. În ceea ce privește iluminatul, vechea lumânare de pe vremea lui Ceaușescu a devenit sfântă. Gereratoarele de curent nu pot furniza o putere mare pentru a suporta consumul de curent al unei case, plus că, curentul produs de acestea este variabil și de asemenea, la temperaturi scăzute sunt ineficiente. Și cum a venit gerul, dintr- un nou cartier al Mangaliei, zona a devenit cea mai dezavantajată. De asemenea copii din zonă nu mai pot face cursuri online, dacă au optat la începutul școlii pentru acest lucru. Unii proprietari de imobile sunt deciși să- și vândă proprietățile, însă râmâne de văzut cine va dori să cumpere și să stea cel puțin doi ani fără curent electric, cu frigul în casă.

Stiri similare

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vremea Constanta

Constanța
cer senin
14.4 ° C
14.4 °
14.3 °
56 %
1.8kmh
0 %
mie
14 °
joi
14 °
vin
14 °
sâm
14 °
Dum
14 °