fbpx
marți, iulie 6, 2021

Carte și istorie

Foarte puțininu ştiu, dar curtea interioară a Colegiului Naţional Mihai Eminescu adăposteşte fragmente dintr-o bazilică paleo-creştină veche de 1.700 de ani despre care se spune că ar fi fost EpiscopiaTomisului. Descoperirea a fost făcută de fostul director al instituţiei de învăţământ, Romulus Popa Bran. În aripa veche din curtea liceului există două uşi ferecate în spatele cărora sunt nouă trepte care duc spre o criptă. Aceasta cuprinde trei încăperi, construite pentru a fi morminte ale martirilor. Tavanul este boltit, pereţii laterali sunt pictaţi cu figuri geometrice şi motive florale în chenare mai mici sau mai mari. Istoricul Virgil Lungu spune că aici au fost descoperite numai fragmente din zidurile de răsărit, iar în partea centrală un culoar cu nouă scări ce conduc către o criptă, aflată la 2,50 metri sub pardoseală. Istoricii spun că această bazilică ar fi fost la sfârşitul secolului IV reşedinţa Episcopiei Tomisului.

SOS monumentele instorice

Ultima conservare a fost făcută acum 15 ani Nu este singura bazilică descoperită, în Dobrogea fiind scoase până acum la suprafaţă şapte bazilici. La momentul actual, această criptă decorativă se află în conservare. Ultimele măsuri de conservare a picturilor de pe pereţi au fost luate în anul 1994 de către o echipă venită din Franța

Istoria abandonată

„Am încercat să facem foarte multe cu bani puţini. Am apelat la toţi. De la autorităţile locale, până şi la Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, însă n-am obţinut nimic. Acest loc este ales de Dumnezeu, pentru că a pus aici o biserică“, a declarat Stelian Marinescu. Căimăcămie pe vremea turcilor Lăcaşul de cult are o istorie îndelungată. În timpul stăpânirii turceşti şi-a mai pierdut din importanţă, pe locul ei turcii construind un conac, unde era căimăcămia. Apoi, în 1878, o dată cu instalarea administraţiei româneşti, Remus Opreanu a instalat Prefectura. Tot aici a funcţionat mai târziu primul muzeu de istorie. În anul 1883, vechiul conac de lemn este incendiat şi sunt mistuite de flăcări vestigiile arheologice, inclusiv bunurile personale ale prefectului. Terenul este în paragină până în 1906, când îl cumpără Primăria pentru a construi noul edificiu în care a funcţionat ani buni Liceul Mircea cel Bătrân.

Tradiția, ascunsă după table

Monumentul istoric a fost descoperit în anul 1962, de către fostul director al unității de învățământ, Romulus Popa Bran, când au demarat lucrările pentru corpul B al colegiului. Și până acum administrația locală nu a intervenit pentru salvarea sa, deși conducerea școlii a transmis numeroase adrese în acest sens. Nici măcar fondurile necesare pentru buna sa conservare nu au fost alocate. A fost acoperită cu o trapă din metal și atât.

 

 

Stiri similare

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vremea Constanta

Constanța
cer acoperit de nori
23.4 ° C
23.4 °
23.2 °
83 %
8.6kmh
99 %
mar
25 °
mie
26 °
joi
25 °
vin
25 °
sâm
26 °
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img