Preţurile materiilor prime şi ambalajelor au crescut şi cu 600% pentru producătorii de medicamente

spot_img

Prelungirea termenului de livrare a materialelor de ambalat medicamente, ca foliile de aluminiu, de plastic sau hârtia specială pentru prospecte pune în dificultate producătorii locali, care nu pot susţine majorările de preţ, susţine Dragoş Damian, CEO al fabricii Terapia Cluj.

„Furnizorii internaţionali încep să informeze despre prelungirea timpului de livrare a comenzilor pentru folie de aluminiu, folie de plastic şi hârtie specială pentru ambalaje şi prospecte, de la trei luni la şase luni. Asta înseamnă o presiune enormă pe capitalul de lucru, care deja este întins la maximum din cauza creşterii costurilor cu materiile prime, excipienţii şi utilităţile. Unele materii prime s-au scumpit deja şi cu 800% şi în aceste cazuri deja fabricile de medicamente din ţară au fost obligate să facă stocuri de şase luni“, a explicat Dragoş Damian, care este și preşedintele Patro­natului Producă­torilor Industriali de Medicamente.

Principalele ţări din care vin materiile prime necesare fabricării produselor farmaceutice sunt China, India sau Germania, industria locală de medicamente bazându-se pe importuri pentru aceste produse.

Dragoş Damian mai precizează că, pe lângă creşterile de preţ, producătorii mai plătesc şi taxa clawback, ceea ce duce la dispariţia unor medicamente care nu mai pot fi susţinute de fabricile locale. În acest timp, medicamentele din import rezistă creşterilor de preţuri.

Producţia de medicamente generează afaceri de 4,4 mld. lei anual, iar în total sunt 162 de firme cu obiect de activitate în fabricarea produselor farmaceutice, care angajează 9.900 de oameni. Piaţa farmaceutică din România a generat vânzări de peste 21 de miliarde de lei în 2021, inclusiv programele naţionale, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

„Costurile cu utilităţile (gaz, curent) sunt duble; cu materiile de ambalat (folie aluminiu, alveole plastic) sunt preţuri crescute cu până la 600% (dar problema mai mare este timpul foarte lung de livrare – 6 luni); cu materiile prime şi excipienţii până la 500%. Aceste costuri nu pot fi absorbite în preţ pentru că la medicamente preţurile sunt reglementate”, a mai spus Dragoş Damian.

(sursa: Mediafax)

spot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img