Aproape 40.000 de copii ucraineni au găsit refugiu în România – Gabriela Firea

spot_img

„Copiii ucraineni fugiți din calea bombardamentelor trăiesc adevărate drame”, scrie Gabriela Firea. Potrivit ministrului, în România, au găsit refugiu aproape 40.000 de copii care au trecut granița cu unul dintre părinți sau neînsoțiți. 31 de copii au ajuns chiar de unii singuri pe pământ românesc.

„Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, colaborează cu UNICEF România, Salvați Copiii și Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil pentru dezvoltarea și adaptarea unei aplicații informatice pentru înregistrarea tuturor copiilor ucraineni aflați în România, indiferent dacă aceștia sunt sau nu alături de familiile lor. Prin proceduri clare știm fiecare pas al copiilor aflați în grija statului. La fel, trebuie să avem informații și despre locul unde se află toți copiii ucraineni rămași în România, chiar dacă aceștia sunt alături de părinți și rude. Așa vom putea interveni în cazul apariției unor situații de risc pentru copii, dar le vom putea garanta și accesul la educație, servicii medicale sau sociale”, scrie, miercuri, pe Facebook, ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Conform acesteia, aplicația dezvoltată de UNICEF a fost utilizată cu succes în cazul altor state confruntate cu situații similare, pe fondul afluxului de persoane refugiate din cauza războiului.

„De asemenea, continuăm colaborarea cu organizația Salvați Copii pentru a avea profesioniști în domeniul protecției drepturilor copilului printre persoanele care lucrează cu copiii din Ucraina.
În grija statului, sunt în acest moment 255 de copii din sistemul de protecție al Ucrainei. De la începutul conflictului militar, aproape 2.700 de copii neînsoțiți au fost luați în evidențele serviciilor sociale din România. Cei mai mulți, doar au tranzitat cu succes România printr-o colaborare eficientă între Ambasada Ucrainei, minister, autoritățile locale și cele guvernamentale”, adaugă Gabriela Firea.

Ministrul susține, de asemenea, că aproape 1.400 de copii, jumătate dintre ei din instituțiile de protecție specială din regiunea Dnipetrovsk – lângă Mariupol și Donetsk – au fost cazați și îngrijiți în România printr-o mobilizare deosebită a autorităților administrației publice locale și a societății civile din cele două județe.

(sursa: Mediafax)

spot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img