Nigeria cumpără de urgență materie primă pentru îngrășăminte din Canada după ce nu s-a mai putut aproviziona din Rusia din cauza sancțiunilor internaționale, anunță Reuters.
În aprilie, Nigeria a fost nevoită să cumpere potasă canadiană, după ce țara nu a putut importa acest îngrășământ cheie din Rusia din cauza sancțiunilor occidentale, a declarat șeful autorității suverane de investiții din Nigeria, NSIA.
Uche Orji, șeful NSIA, a refuzat să comenteze prețurile. Cu toate acestea, prețurile au crescut cu peste 250% pentru livrările către Africa de Vest, comparativ cu anul trecut, ceea ce reprezintă o nouă lovitură pentru finanțele țării.
Măsura arată ce efecte produc sancțiunile aplicate Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Fondul Monetar Internațional a declarat săptămâna trecută că invazia a provocat un nou „șoc negativ uriaș” în Africa Subsahariană, determinând creșterea prețurilor la alimente și energie și punându-i pe cei mai vulnerabili oameni în pericol de foamete.
Presiunea suplimentară vine în condițiile în care multe țări încă se resimt din cauza pandemiei prelungite COVID-19.
Nigeria se luptă de ani de zile cu o inflație de două cifre, care s-a accelerat la 15,92% luna trecută, iar populația sa de 200 de milioane de locuitori se va confrunta cu costuri și mai mari ale alimentelor în acest an și anul viitor, deoarece sectorul agricol va transfera costurile mai mari ale grâului, motorinei și îngrășămintelor importate.
„Rusia nu a fost în măsură să livreze, așa că am cumpărat s de la comercianți din Canada. Înaltul Comisariat canadian din Nigeria a ajutat la începerea discuției cu producătorii”, a declarat Orji pentru Reuters.
NSIA negociază importurile de materii prime pentru îngrășăminte, cum ar fi potasa, ca parte a programului guvernului nigerian de dezvoltare a capacității sale de a produce îngrășăminte combinate.
Orji a declarat că Nigeria are suficiente stocuri de potasă pentru a acoperi 40% din cererea de amestec și a cumpărat trei încărcături de potasă canadiană, care ar trebui să sosească în cursul lunii viitoare. În mod normal, țara ia cinci încărcături rusești pe an.
(sursa: Mediafax)