Prețul petrolului scade pe fondul reducerii simbolice a producției OPEC+

spot_img

Prețul petrolului a scăzut marți, egalând câștigurile din sesiunea precedentă, în condițiile în care acordul OPEC+ de reducere a producției cu 100.000 de barili pe zi în octombrie a fost considerat o măsură simbolică de susținere a prețurilor după recenta scădere a pieței, scrie Reutes.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 81 de cenți, sau 0,9%, la 94,93 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au urcat la 88,57 dolari pe baril și au fost cu 1,70 dolari, sau 2,0%, mai mari decât închiderea de vineri. Nu a avut loc nicio decontare luni, de Ziua Muncii în SUA.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, numiți împreună OPEC+, au decis să revină asupra unei creșteri de 100.000 de bpd pentru luna septembrie, după ce principalul producător, Arabia Saudită, și alți membri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prăbușirea prețurilor din iunie, în ciuda ofertei reduse.

Analiștii, care nu se așteptau la acest acord chiar și după ce Arabia Saudită declarase că dorește să susțină prețurile, au declarat că reducerea este în mare parte simbolică și are un impact limitat asupra ofertei reale, având în vedere că OPEC+ a produs sub obiective. „Principalul număr este pentru o reducere de 100 mbbls/d, dar în realitate reducerea reală va fi mult mai mică …. Majoritatea producătorilor nu au reușit să își atingă țintele și produc destul de mult sub nivelul la care ar trebui să se situeze”, a declarat Warren Patterson, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la ING, într-o notă.

Dar mișcarea a fost importantă din punct de vedere al semnalelor, deoarece „indică faptul că OPEC+ urmărește foarte atent cererea și încearcă să gestioneze oferta pentru a menține un nivel minim al prețului petrolului”, a scris într-o notă Noah Barrett, analist de cercetare pentru energie și utilități la Janus Henderson Investors.

Alți factori care au cântărit asupra pieței au inclus o perspectivă mai slabă a cererii de petrol din cauza unor noi blocaje în unele părți ale Chinei, precum și un acord de plafonare a prețurilor la exporturile de petrol rus, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.

Ca răspuns la plafonarea prețurilor la petrolul din Rusia, această țară va livra mai mult în Asia, a declarat marți ministrul său al energiei, Nikolai Shulginov, în cadrul Forumului Economic Estic de la Vladivostok.

(sursa: Mediafax)

spot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img