Cătălin Drulă: Grindeanu știa că se va ajunge aici. Banii nu vor fi recuperați

spot_img

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că actualul ministru, Sorin Grindeanu, știa că Blue Air va ajunge în această situație dar nu i-a prevenit pe români. Acesta afirmă că nimeni – nici statul și nici cei păgubiți – nu vor putea să își recupere banii: „Blue Air este în faliment”.

Cătălin Drulă spune că Sorin Grindeanu știa ce urmează să se întâmple, dar nu le-a spus și românilor să nu își cumpere bilet și „să ia țeapă”.

„Domnul Grindeanu s-a pus la adăpost, aici, în Parlament. în luna mai, printr-un amendament prin care Blue Air trece acum la AVAS, acea autoritate care se ocupă de epavele comuniste, nu la Ministerul Transporturilor, cum era în Ordonanța de urgență prin care i s-a dat împrumut. Deci a mutat mortul din casă preventiv. În luna mai, atenție. Deci s-a pus la adăpost atunci știind că o să crape Blue Air, dar pe români i-a lăsat să își ia țeapă”, a spus Drulă.

Fostul ministru al Transporturilor spune că de banii pierduți acum de statul român, cei 300 de milioane de lei acordați ca ajutor de stat pentru Blue Air, trebuie să răspundă și actualii miniștri de la Interne și de la Digitalizare, respectiv Lucian Bode și Sebastian Burduja.

„Trebuie să dea explicații și domnul Bode, cel care a dat OUG în toamna lui 2020, prin care s-au dat 300 de milioane de lei, cu care statul român e în pagubă acum și domnul Burduja cel care a semnat garanțiile pentru acest împrumut. Atenție! Trebuia să semneze domnul Cîțu, dar și-a luat concediu într-o zi de 15 octombrie 2020. (…) A plecat domnul Cîțu de la Ministerul Finanțelor și domnul Burduja, actualul ministru al Digitalizării, atunci secretar de stat, a semnat HG cu garanțiile, care este o batjocură. Sunt 6 epave descompletate care dacă fac 5% din valoarea împrumuturilor și un teren în pădure la Băneasa care este neconstruibil. E doar pădure pe el”, acuză Drulă.

Întrebat dacă există audit pentru aceste aeronave puse ca garanții, Cătălin Drulă a spus că există opinia EximBank făcută la momentul ordonanței care spune că aceste garanții sunt insuficiente.

În plus, Drulă a mai spus că banii nu vor fi recuperați, pentru că Blue Air este în faliment”.

„Dincolo de asta, Ministerul Transporturilor, domnul Grindeanu, avea datoria (…) de a nu lăsa această țeapă să se extindă la sute de mii de oameni. Sunt sute de mii de oameni care au rămas cu banii dați, mii sau zeci de mii care rămân acum agățați pe unde erau plecați sau nu se mai pot duce înapoi unde aveau treabă, la muncă. Și mai sunt cei care urmau să zboare peste două sau trei luni. Se minte în spațiul public, se spune că vor lua banii de la Blue Air. Nu mai au ce să ia de la Blue Air. Blue Air este în faliment. Nimeni nu își va mai vedea banii de acolo. Este exact ca la falimentul unei instituții de credit sau financiare. Nu își mai vede nimeni banii de la Blue Air. Este o minciună că vor recupera banii, iar statul și domnul Grindeanu care ar trebui să își dea demisia după ce a făcut – l-am văzut că a ieșit foarte greu și a spus că dă 5 milioane de lei la Tarom ca să recupereze câțiva dintre acești oameni: este mult prea puțin. Țeapa este probabil de sute de milioane. Aici trebuie să se pronunțe organele care au competență despre cum a fost lăsată această țeapă, această schemă piramidală să avanseze atât de mult. Încă de acum șase luni cel mai târziu, probabil de acum 9 luni, trebuia oprit și atâția oameni puteau fi salvați, banii lor și suferința din aceste momente”, a mai spus fostul ministru.

(sursa: Mediafax)

spot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img