UE avertizează țările că plafonarea prețului la gaze ar veni cu riscuri

spot_img

Comisia Europeană a avertizat țările membre că o plafonare generală a prețurilor la gaze ar putea fi complexă și ar putea prezenta riscuri pentru securitatea energetică, în contextul în care unele țări au cerut Bruxelles-ului să intervină pentru a controla prețurile, scrie Reuters.

Comisia a transmis miercuri țărilor un document în care analizează diverse opțiuni pe care UE le-ar putea lua în considerare pentru a reduce prețurile ridicate la gaze, după ce 15 dintre cele 27 de state membre ale blocului comunitar au solicitat săptămâna aceasta UE să propună o plafonare a prețurilor la gaze.

Documentul, consultat de Reuters, a declarat că un plafon al prețurilor cu ridicata, care să acopere atât gazele naturale lichefiate, cât și livrările prin conducte, ar putea perturba fluxurile între țările UE.

Acest lucru se datorează faptului că semnalele de preț nu ar mai contribui la direcționarea fluxurilor către regiunile în care cererea este mare sau oferta este redusă, a precizat Comisia. CE a sugerat că o astfel de plafonare a prețurilor ar putea funcționa numai dacă ar fi lansată o nouă entitate care să aloce și să transporte gazele între state.

De asemenea, UE ar avea nevoie de „resurse financiare semnificative” pentru a se asigura că țările ar putea continua să atragă gaze de pe piețele globale competitive, unde alți cumpărători ar putea fi dispuși să plătească prețuri mai mari decât plafonul UE, a declarat Comisia.

Comisia a analizat alte opțiuni pentru a face față crizei de energie.

Potrivit documentului, UE ar putea limita prețul importurilor de gaze rusești sau ar putea limita prețul gazului utilizat pentru a genera energie electrică, pentru a controla prețurile ridicate ale energiei electrice.

Comisia a recomandat ca UE să negocieze cu furnizorii „de încredere” pentru a reduce prețurile și a afirmat că achizițiile comune de gaze ar putea, de asemenea, ajuta țările să împartă în mod echitabil livrările suplimentare.

Franța, Italia, Polonia și alte 12 țări au solicitat marți Bruxelles-ului să propună un plafon al prețului gazelor pentru a contribui la reducerea inflației în creștere. Germania, Olanda și Danemarca se numără printre cele care se opun.

Discuțiile privind o eventuală plafonare a prețului la gaze vor continua la reuniunea de vineri a miniștrilor UE din domeniul energiei, care urmează să aprobe și un pachet de măsuri propus de Bruxelles săptămâna trecută, inclusiv impozitarea profiturilor excepționale ale companiilor energetice.

 

(sursa: Mediafax)

spot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img