SUA avertizează Rusia că vor exista „consecinţe” dacă lansează atacuri radiologice sau nucleare

spot_img

Administraţia Joseph Biden a avertizat, luni seară, Rusia că vor apărea „consecinţe” dacă armata rusă va utiliza bombe radiologice sau nucleare în conflictul militar cu Ucraina, informează agenţia Reuters.

„Vor fi consecinţe indiferent dacă utilizează o bombă radiologică sau o bombă nucleară. Am fost foarte clari asupra acestui lucru”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a discutat, luni, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu Ben Wallace, ministrul Apărării în exerciţiu din Marea Britanie, şi a cerut Rusiei să evite acţiunile de escaladare a conflictului cu Ucraina. „Am vorbit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre acuzaţiile false ale Rusiei că Ucraina se pregăteşte să utilizeze o bombă radiologică pe propriul teritoriu. Aliaţii din cadrul NATO resping aceste acuzaţii. Rusia nu trebuie să folosească aceste acuzaţii ca pretext pentru escaladarea conflictului. Rămânem constanţi în susţinerea Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg, luni seară, prin Twitter.

„Noi suntem îngrijoraţi că aceste acuzaţii se înscriu într-un model pe care noi l-am observat în trecut din partea Rusiei în Siria, dar şi la începutul războiului sau chiar înainte de începerea războiului, în februarie. Rusia îi acuză pe alţii că fac ceea ce intenţionează să facă ei. Rusia nu ar trebui să lanseze acuzaţii false sau să utilizeze pretexte pentru a escalada şi mai mult conflictul din Ucraina”, afirmase Jens Stoltenberg anterior, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu.

Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atras atenţia şi Franţei şi Marii Britanii asupra riscurilor unui astfel de atac. Însă Casa Albă a respins imediat acuzaţiile Moscovei la adresa Kievului, pe care le consideră „o acţiune falsă de transparenţă”.

Totuşi, un oficial de la Washington a transmis că Administraţia SUA nu are indicii că Rusia ar intenţiona să utilizeze arme nucleare în conflictul cu Ucraina.

(sursa: Mediafax)

spot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img