Bugetul de finanţare pentru proiectele de energie regenerabilă a crescut la 2 miliarde lei în acest an, din care 1,7 milairde lei sunt destinaţi persoanelor fizice, a declarat Andrei Antipa, vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, la Conferinţa ZF Power Summit 2023.
„Anul trecut am avut 43.000 de proiecte depuse, iar peste 90% din ele au fost aprobate. Cu tot cu sesiunea din acest an vom ajunge la 80.000 de proiecte depuse. Finanţarea de la AFM este de 25.000 lei, pentru 3KW, iar beneficiarul vine cu 10%. Majoritatea celor care aplică pun mai mulţi KW în proiect (6-10)”, a spus Andrei Antipa.
O schimbare în acest an este că AFM nu mai face evaluarea proiectului înainte, ci după instalarea panourilor, pentru a grăbi derularea proiectului. Iar fondurile sunt acordate înainte de evaluare.
„Suntem la a treia sesiune pe zona de fotovoltaice. Când e o finanţare de la stat, mereu apare un decalaj, lucrurile durează. În prima sesiune am avut 50% din proiecte respinse şi am ajuns anul trecut la sub 10%”, a mai spus Andrei Antipa.
Ce a mai declarat Andrei Antipa:
„Este o cerere mare pe zona de fotovoltaice, de aceea am şi dublat bugetul de finanţare în acest an”.
„Avem mai multe echipe. În total avem 260 de angajaţi, din care jumătate nu se implică în evaluare. Avem multe programe în derulare şi personalul este o problemă. Încercăm să mai aducem 100 de oameni”.
„Avem multe reclamaţii de la consumatori împotriva instalatorilor. Unii cer avans la instalare. În alte cazuri au apărut probleme la instalare şi finanţarea a fost oprită. Ţinta este să existe posibilitatea alegerii instalatorului, în baza unui rating”.
„Investiţia proprie se amortizează greu. Sunt şi costuri de mentenanţă. De aceea oamenii vor banii de la AFM”.
(sursa: Mediafax)