fbpx

Vehiculele electrice și hibride câștigă teren în România

spot_imgspot_img

Specialiștii din domeniul auto susțin că România are nevoie de o actualizare a cadrului legislativ și de impozitare pentru a încuraja trecerea treptată la vehicule mai puțin poluante.

În prezent, România oferă unele dintre cele mai generoase stimulente pentru achiziționarea de vehicule electrice din Europa, prin intermediul programului Rabla Plus. Însă, în lipsa altor constrângeri precum taxarea treptată în funcție de nivelul de poluare sau implementarea zonelor cu emisii reduse, programul Rabla Plus va deveni un factor limitativ în dezvoltarea pieței de autovehicule electrice în România, creând o dependență ridicată de astfel de programe de stimulare, nesustenabile pe termen lung.

În plus, sistemul de impozitare a vehiculelor din România se bazează exclusiv pe capacitatea cilindrică a motorului, fiind acordate reduceri semnificative autovehiculelor hibride și electrice. Totuși, nu sunt luate în considerare diferitele tipuri de mașini hibride, ceea ce favorizează în mod disproporționat vehiculele hibride față de cele complet electrice. În contrast, alte țări europene utilizează multipli factori în calcularea impozitului, inclusiv considerații privind poluarea și emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Specialiștii recomandă implementarea unui cadru de impozitare optim pentru România, care să ia în considerare valoarea autovehiculelor, emisiile de dioxid de carbon și norma de poluare a acestora pentru a descuraja treptat utilizarea vehiculelor poluante. De asemenea, ar trebui luate în considerare și alte măsuri de descurajare a utilizării de mașini poluante, cum ar fi implementarea zonelor cu emisii scăzute sau emisii zero, în care este limitat accesul vehiculelor foarte poluante.

În ciuda acestor probleme, piața de autovehicule electrice din România se dezvoltă rapid, iar ponderea vehiculelor electrice și a celor hibride plug-in din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi a ajuns anul trecut la aproape 12%.

Cererea și oferta de mașini electrice a crescut, iar dezvoltarea infrastructurii de încărcare rămâne pe un trend ascendent. Însă, pentru ca această tendință să se mențină, este necesară o actualizare a cadrului legislativ și de impozitare, astfel încât să poată susține trecerea treptată la vehicule mai puțin poluante.

Redactor: Paul Păunescu

spot_imgspot_img

Ultimele articole

ARTICOLE SIMILARE

spot_imgspot_img