A doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu s-a finalizat cu o concluzie, europarlamentarul PSD Gabriela Zoană acuzând miercuri lipsa de transparență și secretomania negociatorilor.

”A doua rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european nu s-a finalizat cu o concluzie. (…) S-au discutat proceduri, atribuții, lucruri generale. Consiliul a solicitat ca desemnarea să fie făcută pe bază de profesionalism, pe criterii profesionale. Înțeleg că doamna (Judith – n.r.) Sargentini s-ar fi opus discutării CV-urilor sau pregătirii profesionale ale candidaților”, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.

Următoarele runde de negociere vor avea loc pe 4 aprilie și pe 10 aprilie.

Lipsa informațiilor oficiale a fost criticată de europarlamentarul PSD Gabriela Zoană.

”Nu știu și nu înțeleg, cred că niciun coleg eurodeputat, indiferent de statul pe care-l reprezintă, nu înțelege și nu este de acord cu această secretomanie, nu înțelege de ce există o atât de mare secretomanie, când e vorba de o funcție publică europeană. În mod firesc, după fiecare rundă de negocieri, ar trebui să existe o declarație publică, iar membrii PE ar trebui să fie informați corect despre stadiul negocierilor”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriela Zoană.

Ea a mai spus că ”această lipsă de transparență creează suspiciuni”.

”Din câte înțeleg, astăzi nu s-a întâmplat nimic sau despre astăzi nu avem date oficiale. Deducem că, dacă mai sunt două runde, probabil se va afla un rezultat la finalul acestor date. În momentul acesta nu știm dacă această decizie va fi luată în 10 aprilie sau după alegerile europarlamentare. La momentul acesta nu avem niciun fel de date oficiale concrete”, a mai spus Zoană.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.