Germania și Franța au ajuns miercuri la un acord în ceea ce privește armonizarea sistemului fiscal destinat companiilor din statele membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a combate evitarea plătirii taxelor și de a uniformiza mediul de afaceri în Blocul european, relatează Reuters.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri dintre miniștrii de Finanțe ai celor două țări, Olaf Scholz și Bruno Le Maire, și are ca scop facilitarea discuțiilor cu celelalte state membre UE și adoptarea promptă a unei directive a Uniunii Europene.

„Europa are nevoie de un cadru comun în ceea ce privește politicile fiscale. Aceasta este singura cale de prevenire a practicilor fiscale incorecte, și de a crea condiții corecte și transparente de competiție între companiile europene”, a declarat ministrul german.

Proiectul de document germano-francez sugerează că propunerea Comisiei Europene de a crea o baza fiscală comună pentru companii (CCTB) ar trebui să se aplice tuturor companiilor plătitoare de taxe.

„Franța și Germania consideră că ar fi bine să se extindă prerogativele directivei CCTB pentru a impune companiilor să plătească taxele indiferent de forma de organizare sau domeniu de activitate”, precizează proiectul de document.

Baza fiscală ar trebui să fie determinată după principiile contabilității și calculată aplicând metoda comparativă a cifrelor de afaceri astfel încât să existe o metodă unică și simplificată și să fie evitată pe cât posibil birocrația.

Propunerea Comisiei este a doua încercare de a introduce o politică fiscală comună în rândul țărilor din Uniunea Europeană. În 2011 a fost propusă la Bruxelles o formă de politică fiscală consolidată în rândul companiilor (CCCTB), dar a fost respinsă de țări precum Marea Britanie și Irlanda, care au văzut propunerea drept un document premergător unei cote fiscale unitare în rândul companiilor.

Inițiativa franco-germană va întâmpina cel mai probabil rezistență de la alte state membre cum ar fi Irlanda și Luxemburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.