După alegerile din Statele Unite prețul petrolului Brent s-ar putea stabiliza undeva între 70 și 80 de dolari pe baril, apreciază Ole Hansen, director Strategie Mărfuri, Saxo Bank.

Prețul petrolului nu a fost influențat de rezultatul alegerilor, care, apreciază analistul, nu au adus surprize majore. În schimb, piața a fost influențată de producție supradimensionată și de riscurile de creștere a acesteia în 2019, aceste informații ducând țițeiul Brent la pragul cheie de suport de $71,5/baril, adică foarte aproape de pragul psihologic de $70. Sancțiunile americane împotriva Iranului nu au reușit să miște piața, mai ales că opt state (printre care primele trei importatoare de țiței din lume) vor beneficia de o perioadă în care pot importa petrol din Iran. SUA a declarat că această măsură este menită să evite o creștere bruscă a prețului și să permită producătorilor să crească extracția.

La aceasta s-a adăugat și raportul pe noiembrie al US Energy Information Administration care a anticipat că producția americană de petrol va crește în 2019 cu 0,3 milioane de barili/zi, atingând un record de 12,06 milioane de barili/zi, în timp ce cererea globală va scădea.

În urma solicitării președintelui american Donald Trump de a crește producția pentru a evita o majorare a prețului, țițeiul a pierdut 15 dolari din preț din octombrie, ceea ce ar putea însemna că producția va fi temperată pentru a echilibra prețul. La sfârșitul săptămânii, va avea loc întâlnirea Comitetului Ministerial de Monitorizare OPEC/nonOPEC în Abu Dhabi, reuniune la care s-ar putea discuta și o reducere a stocurilor pentru 2019, încheie Ole Hansen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.