Bursele asiatice au urcat luni la maximele atinse ultima dată acum 19 luni în așteptarea semnării acordului comercial parțial dintre Statele Unite și China, transmite Reuters.

Indicele MSCI pentru acțiunile din regiunea Asia-Pacific a crescut cu 0,55%, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2018. Piața japoneză au fost închise luni pentru o sărbătoare. Pactul comercial între SUA și China urmează să fie semnat pe miercuri, 15 ianuarie, la Casa Albă.

Indicele sud-coreean Kospi a câștigat 0,86% în timp ce referința bursei de la Hong Kong, indicele Hang Seng, a crescut 0,88%. Acțiunile din Taiwan au urcat și ele cu 0,53% în prima ședință după ce președintele Tsai Ing-wen a fost reales sâmbătă.

Acțiunile chineze de pe continent au avut cel mai lent ritm de creștere luni, însă vineri a fost consemnată a șasea săptămână consecutivă de aprecieri, cea mai lungă perioadă din primul trimestru al lui 2019 încoace. Referința Shanghai Composite a urcat luni cu doar 0,3%.

Investitorii din China așteaptă publicarea, în această săptămână, a mai multor seturi de informații relevante pentru poziția economiei și o posibilă relansare după ce China a înregistrat în al treilea trimestru din 2019 cel mai încet ritm de creștere a economiei ultimele trei decenii.

Cotațiile futures de pe Wall Street se tranzacționau în creștere cu 0,3%, ceea ce indică un start pozitiv pentru ședința de tranzacționare de la New York. Vineri, departamentul pentru muncă din SUA a arătat că economia a creat în decembrie 145.000 de noi locuri de muncă, ritm în ameliorare însă îndeajuns de puternic pentru a indica o continuare a expansiunii economice într-o perioadă de maturizare a ciclului economic.

“Un context geopolitic mai calm și semnarea acordului inițial între Statele Unite și China sunt elemente favorabile pentru creșterea economică globală”, spune Joseph Capurso, analist forex la firma CBA.

Vineri urmează să fie publicate în China date privind evoluția PIB în trimestrul al patrulea 2019 și pe întreg anul trecut.

Prețul aurului se tranzacționa ușor în scădere în jurul nivelului de 1.550 de dolari uncia după ce a atins un maximum al ultimilor șapte ani de 1.610 dolari/uncia pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Iran.

Prețurile internaționale ale barilului de petrol erau în mare parte în stagnare după o scădere puternică grație detensionării situației din Orientul Mijlociu. Prețul petrolului sortiment Brent se tranzacționa în creștere cu 0,12% la 65,06 dolari barilul, în timp ce petrolul american WTI (West Texas Intermediate) se tranzacționa în creștere cu 0,22% la 59,17 dolari/baril.

VIAtenews
SURSĂmediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.