Îmbătrânirea populației, viitorul energiei nucleare, diferențele tot mai mari dintre cei bogați și cei săraci sau creșterea tensiunilor geopolitice sunt doar câteva probleme cu care se va confrunta lumea în următorii 30 de ani, potrivit BBC.

Populatie
energie nucleara

 

 

 

 

 

Care vor fi cele mai presante probleme de pe agenda globală în următorii 30 de ani? Este greu de prezis, însă tendințele actuale ne oferă câteva indicii despre potențialele probleme cu care se va confrunta lumea în următoarele decenii.

Îmbătrânirea populației reprezintă una dintre problemele majore din viitor. Cu toate că speranța de viață este mai ridicată ca oricând în istorie, este de așteptat ca pe viitor persoanele care au peste 65 de ani să fie majoritare. Dacă această ipoteză se confirmă, persoanele trecute de 65 de ani vor avea nevoie de asistența statelor, aspect ce va pune presiuni semnificative pe economiile naționale. Unele state încearcă să contracareze acest proces de îmbătrânire a populației prin primirea migranților, însă ratele sporului natural rămân pe un trend descendent în majoritatea regiunilor din lume.

Încălzirea globală va avea ca efect dispariția unor așezări urbane de pe fața pământului. Miami, Veneția sau câteva orașe din Olanda s-au schimbat pe parcursul ultimilor ani din cauza creșterii graduale a nivelului mării. Ca efect, unele dintre orașele aflate pe țărmul mărilor sau oceanelor ar putea să nu mai existe în următoarele decenii. Presiunea este deja foarte mare pe marile aglomerații urbane, din moment ce migrația este un fenomen care a căpătat amploare. Dacă acest proces va continua, economiile globale are putea ceda presiunii.

Tensiunile geopolitice din ultimii ani au creat un echilibru fragil în sistemul internațional. Acest aspect poate pune stabilitatea globală sub semnul întrebării în următorii ani.

Diminuarea resurselor naturale va reprezenta și ea o problemă. Spre exemplu, China deține cele mai mari resurse de metale rare, însă acestea vor fi epuizate în următoarele două decenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.