Curtea Constituțională a României (CCR) va dezbate, marți, conflictul juridic între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ana Birchall. Fostul ministru al Justiției a anunțat că va participa la ședința pentru a susține punctul de vedere.

„Cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției, respectiv Ministerul Justiției, ca parte a autorității executive, și autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, cerere formulată de președintele Consiliului Superior al Magistraturii”, potrivit ordinii de zi a ședinței de marți afișată pe site-ul instituției.

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a precizat, pentru MEDIAFAX, că va fi prezentă, marți, la Curtea Constituțională unde va fi dezbătut conflictul CSM – Ministerul Justiției. Birchall a mai subliniat că își va susține punctul de vedere în cadrul dezbaterii.

Dezbaterea are loc după ce Lia Savonea, președintele CSM, a sesizat CCR cu un conflict între Consiliu şi acţiunile Anei Birchal – la acea vreme ministrul al Justiţiei.

Cererea transmisă de Lia Savonea către CCR este motivată de următoarele chestiuni:

1. „Ingerinţă gravă a ministrului Justiţiei, Ana Birchall, în activitatea de urmărire penală desfăşurată de procurori.
2. Acte de subminare a independenţei justiţiei din România prin negocierea unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat străin, conturând percepţia că problemele justiţiei din România nu sunt gestionate de organismele constituţionale abilitate ci de anumiţi factori externi.
3. Acţiuni repetate de decredibilizare şi blocare a activităţii CCR, autoritate de rang constituţional, cu rol bine configurat în arhitectura statului de drept din România.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.