Ateliere de pictură și de jocuri tradiționale de pe Valea Bârgăului sunt organizate la Festivalul Usturoiului, ce se desfăşoară în Pasul Tihuța. Cel mai așteptat concurs se intitulează ”Cel mai bărbătos bărbat din Ținutul Contelui Dracula”, concurenţii fiind provocaţi la probe neobişnuite.

Peste 2000 de oameni au venit, sâmbătă, la a cincea ediție a Festivalului Usturoiului, organizat în Ținutul Contelui Dracula din Pasul Tihuța, fiind provocați să participe la demonstrații de luptă și la concursuri care de care mai neobișnuite.

Festivalul Usturoiului își propune să pună în valoare atât legenda celebrului vampir, cât și potențialul cultural și turistic al zonei despre care se vorbește în romamul Dracula a lui Bram Stoker – Borgo Pass (Pasul Bârgăului din Tihuța).

Festivalul se desfășoară în perioda 1 – 3 septembrie și an de an adună din ce în ce mai mulți iubitori ale celebrelor povești despre Dracula, festivalul fiind organizat pe un platou în vârful muntelui, în Pasul Tihuța.

”Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula a ajuns la a cincea ediție și noi promovăm acest brand, la el acasă, folosind resursele noastre locale cele mai de preț: oamenii, tradițiile, folclorul autentic, poveștile și legendele despre vrăjitoare și despre Contele Dracula, care sălăşluiește în castelul său din Carpați, localizat de irlandezul Bram Stoker în Borgon Pas”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, președintele Asociației de Promovare a Turismului “Turist în Bistrița-Năsăud”, Claudia Andron.

Turiștii care au ajuns în Munții Bârgăului au fost așteptați de zeci de producători tradiționali din Bistrița-Năsăud și din Cluj, cu produse lucrate manual – de la haine populare tradiționale sau stilizate, bijuterii lucrate manual din mărgele, sticlă, lemn sau ață, până la produsele din papură.

Organizatorii au pregătit ateliere de pictură și de jocuri tradiționale de pe Valea Bârgăului (hapuc, oină) pentru copii, iar cei mari au fost provocați la concursuri inedite, cu premii, cel mai așteptat fiind ”Cel mai bărbătos bărbat din Ținutul Contelui Dracula”.

Cei șapte concurenți au avut de trecut probe neobișnuite pentru a-și dovedi măestria și că merită să se claseze pe primul loc. La prima probă a fost testată puterea, rapiditatea, dar și atenția paricipanților, concurenții fiind provocați să ducă opt baloți de paie, contra cronometru, și să îi aranjeze într-o anumită formă pentru a crea un puzzle.

În a doua probă a concursului, bărbații din ținut și-au dovedit iscusința în trasul cu arcul. Pentru a merge mai departe în concurs, feciorii au trebuit să arate că știu să cucerească inima iubitei contelui Dracula, iar îndemânarea și-au dovedit-o după ce au reușit să bată niște cuie într-o buturugă, bând câte un pahar cu țuică după fiecare probă a concursului.

În prima seară de festival atmosfera a fost întreținută de Delia.

Duminică, cei care vor să se bucure câteva ore de vremea bună de la munte, de momentele artistice, de produsele artizanale sau culinare sau vor să afle lucruri inedite despre povestea contelui Dracula sunt așteptați pe platoul dintre Piatra Fânânele și Ciosa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.