Centrul de Transfuzii din Bucureşti susţine că numărul donatorilor de sânge nu a crescut, rămânând tot la 2% din populaţia ţării, de trei ori mai puţin decât media europeană, astfel că unităţile de recoltare nu reuşesc să ofere spitalelor decât jumătate din necesarul zilnic de unităţi sanguine.

“Situaţia donatorilor este aceeaşi, nu am reuşit să creştem numărul lor aşa cum ne-am fi dorit, să ajungem măcar la media europeană, care este în jur de 6%, dar noi sperăm că încet-încet, îi facem pe oameni să vină să doneze sânge prin campaniile pe care le avem. Nu am reuşim să depăşim cifra de 2%, deşi în Bucureşti a crescut colectarea faţă de anii trecuţi, însă nu suficient. În Bucureşti sunt 60 de spitale care solicită sânge de la noi, cererea de sânge este foarte mare. Cel mai mare consumator de sânge este Institutul Clinic Fundeni pentru că acolo este transplantul de ficat, transplantul medular, acolo este şi oncologia pentru că niciun tratament de cancer nu se face fără suport transfuzional. Mare nevoie de sânge au şi spitalele de urgenţă şi mai avem şi trei spitale mari de copii unde vin copii din toată ţara”, a declarat Doina Goşa, Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti

Reprezentanţii centrului spun că nu pot onora cererea zilnică de sânge a spitalelor şi că cel mai greu este în perioada de vacanţă.

“Perioadele cele mai grele pentru noi sunt aceste mini-vacanţe, care apar sistematic în preajma Crăciunului, Paştelui pentru că oamenii pleacă în vacanţă şi nu vin în număr mare să doneze, însă spitalele au aceeaşi cerere pentru că pacienţii nu au vacanţă. Oamenii pot fi motivaţi de grija că pot ajuta un om. O pungă de sânge salvează viaţa pacientului din spital. În ţară, situaţia nu este mai gravă decât în Bucureşti pentru că în ţară, cererea este mai mică. Toate cazurile grave, toate accidentele majore se aduc în centrele universitare sau în Capitală”, a adăugat Doina Goşa.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, Centrul de Transfuzii Bucureşti împreună cu voluntarii de la Crucea Roşie au organizat în Piaţa Universităţii un centru mobil de transfuzie pentru a încerca să determine cât mai mulţi oameni să doneze.

Voluntarii Crucii Roşie au simulat o intervenţie de urgenţă în care trei victime ale unui cutremur au avut nevoie de prim ajutor şi de îngrijire la faţa locului.

“Este prima dată când am donat. Întâmplător am trecut pe aici şi m-am hotărât să donez. Ar trebui făcute mai multe astfel de campanii pentru că oamenii se urnesc mai greu să ajungă la centru de transfuzii. Mă simt mândră că am reuşit să fac acest pas, cred că până acum mi-a fost teamă, dar acum mă simt foarte bine. Ar trebui ca toţi să apelăm la un dram de bunătate şi să ne gândim că poate vreodată vom avea şi noi nevoie de sânge”, a spus Oana, 40 de ani.

Donator de sânge a fost şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a explicat că va reorganiza marile centre de transfuzii din ţară.

“Am o strategie pentru reorganizarea centrelor de sânge şi voi începe prin a organiza patru puncte de testare, prin metode moderne care se aplică la nivel european. Aceste centre vor fi în Timişoara, Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Se va face o procedură de achiziţie pentru acestea. (…) Dintr-un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sângele ajunge în cea mai mare parte la copii, la vârstnici şi la persoanele care au nevoie, care au suferit intervenţii chirurgicale. Singurul mod prin care putem avea sânge nu mai ţine de lanţuri de aproizionare, ci numai de donatori. Donaţi sânge pentru ca medicii din spitale să îşi poată desfăşura activitatea, să poată face intervenţii chirurgicale complete. Am donat sânge de mai multe ori”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Prezenţi la campania de donare de sânge au fost şi peste 40 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

“Instituţia noastră a răspuns de fiecare dată cu promptitudine la astfel de campanii, atât prin Centrul de Transfuzii, cât şi prin Crucea Roşie. Înţelegem foarte bine necesitatea şi nevoia donării de sânge, lucrăm în serviciul de urgenţă şi acest lucru ne determină să venim voluntari aici. Au fost momente când, după un accident cu multiple victime, de exemplu, am aflat de la spital că nu există sânge suficient pentru tratarea lor”, a explicat Adrian Dinu, comandantul Detaşamentului Special de Salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donaţie, se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului, iar în aproximativ 24 de ore, organismul înlocuieşte sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donaţii de sânge o dată la 70 de zile.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.