Autoritățile chineze au avertizat că ar putea lua măsuri după ce Donald Trump a semnat un ordin prin care interzice companiilor americane să mai folosească echipamente de telecomunicaţii realizate de firme străine care prezintă un risc pentru Washington, potrivit BBC.

China vede această decizie a președintelui american ca fiind o încercare de a limita afacerile gigantului Huawei.

Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul nu este de acord cu impunerea unilaterală a unor sancțiuni de către alte state și că ar putea lua măsuri similare ca reacție la decizia lui Trump.

Cu toate că liderul de la Casa Albă nu a specificat clar nicio companie în ordinul semnat, analiștii sunt de părere că decizia a fost luată împotriva companiei chineze Huawei. Compania a negat în repetate rânduri că produsele sale ar reprezenta un risc la adresa securității cibernetice.

Autoritățile de la Beijing l-au acuzat pe Trump de acte de sabotaj industrial și de faptul că se folosește de securitatea națională „ca pretext pentru atacarea companiilor străine”. „Solicităm ca Statele Unite să renunțe la acest tip de acțiuni și să creeze condiții mai bune de cooperare”, a declarat Lu. Acesta nu a oferit, însă, detalii despre modul în care China intenționează să răspundă în acest caz.

Mai multe state, inclusiv SUA, sunt îngrijorate că echipamentele create de Huawei ar putea fi folosite pentru spionaj în beneficiul Chinei. Compania a respins toate acuzațiile în acest sens.

În luna aprilie, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat a declarat că Administraţia Donald Trump va revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.