Primele cinci destinații turistice alese de New York Times pentru anul 2019 sunt aduse în atenția agențiilor de specialitate prin implicarea turiștilor, fie în direcții umanitare sau prin reformulare în direcții atente la ecologie, dar și prin dezvoltări ale ofertei culturale din zonă.

Puerto Rico este prima destinație recomandată de americani. La un an și jumătate după ce uraganul Maria a lovit Statele Unite și Insulele Caraibiene, Puerto Rico începe să revină în ofertele turistice. Numărul de zboruri care fac legătura cu insula încă nu a reluat programul obișnuit, dar autoritățile din turism susțin că traficul maritim arată din ce în ce mai bine, iar hotelurile încep să revină la gradul de ocupare dinaintea uraganului. Încă din primele săptămâni ale anului, în San Juan se joacă producția muzicală “Hamilton,” cu Lin-Manuel Miranda, care a jucat în ”Mary Poppins revine/ Mary Poppins Returns” și a compus și a cântat muzica din ”Vaiana/ Moana”, în rolul principal, la Centro de Bellas Artes Luis A. Ferré. Reprezentațiile au ca scop strângerea de fonduri pentru organizațiile de pe insulă. Tot în capitala de pe coasta nordică a insulei, lângă Convention Center este în plină construcție District San Juan (sau District Live!) un complex de divertisment care va include cinematografe, restaurante, o tiroliană și o sală de concerte cu 6.000 de locuri, care se vor deschide până la finalul anului 2019. O nouă destinație s-a deschis în sudul insulei, în orașul Ponce, unde turiștii coboară în Port of the Americas și au de ales între muzee, o faleză impresionantă și cea mai cunoscută atracție din zonă, fostul post de pompieri de la Parque de Bombas.

Pentru cei de la New York Times, plasarea atracțiilor din Puerto Rico în fruntea listei de recomandări turistice pentru 2019 este determinată și de faptul că va fi nevoie de ani buni până când plantațiile de cafea din zonă își vor reveni, iar spectaculoasele păduri de mangrove, cu copaci care par că merg pe apă au nevoie de câteva decenii pentru a se regenera, astfel că o vizită aici este văzută ca un sprijin pentru locurile care ne fac fericiți.

Pe locul doi între recomandările anului se află Hampi, în India. Orașul introdus pe lista de obiective protejate de la UNESCO adăpostește peste 1000 de construcții în piatră bine conservate, temple și palate care oferă o imagine a istoriei locului până în secolul 16, când, în culmea puterii Imperiului Vijayanagar, aceasta era una dintre cele mai mari și mai bogate așezări omenești din lume. Până acum era considerată una dintre destinațiile mai greu de accesat. Mai multe curse aeriene din Hyderabad și Bangalore până la Ballari, la 40 de Km de Hampi, au adus acest loc istoric la îndemână pentru călătorii de azi. Aceștia pot să stea la proaspăt renovatul Palat Evolve Back Kamalpura sau în tabăra Kishkinda, administrată de Ultimate Travelling Camp, iar oferta turistică din zonă include excursii ghidate în mijlocul bogățiilor arheologice, sesiuni de alpinism și curse pe râu în coșuri plutitoare.

Santa Barbara, în California, era cunoscută ca o destinație pentru ce mai bogați dintre americani. Ultimii ani au transformat stațiunea într-o destinație preferată de cei care caută atracții culinare. Chefi celebri ca Jesse Singh, după experiențele care l-au consacrat în Melbourne și la New York a coordonat oferta de al Bibi Ji, un restaurant indian provocator, unde lista de vinuri este alcătuită de un somelier la fel de cunoscut, Rajat Parr. Afirmat la “Top Chef”, Phillip Frankland Lee se ocupă de The Monarch, un restaurant de lux, iar Chaplin’s Martini Bar, a deschis în luna ianuarie Silver Bough, un local de 10 locuri pentru meniul de degustare. La Tyger Tyger, Daniel Palaima, este unul dintre chefii locali care s-au întors acasă după ce și-au făcut o carieră în bucătăriile internaționale. În stațiune sunt peste 30 de camere de degustare a vinurilor.

Două noi stațiuni din Pacific au urcat Panama pe locul patru între recomandările anului. Rețeaua Cayuga Hospitality a deschis Isla Palenque în Golful Chiriqui, cu opt case de vacanță și o vilă pe o insulă de 161 de hectare. Pe lângă accesul la șapte plaje și cursele de caiac prin părdurile de mangrove sau urmărirea traseelor pe care apar balenele, complexul are o politică de sustenabilitate ecologică în care este inclusă cultivarea unei bune părți din produsele folosite în bucătărie, folosirea unui mobilier realizat din copacii căzuți și reguli de înlocuire a plasticului cu produse care nu afectează mediul, cum ar fi paiele din frunze de papaya în locul variantelor imposibil de distrus. Prima lună din an a adus și deschiderea unui arhipelag de 14 insule administrate de Secas Reserve & Lodge. Nouă construcții care se bazează pe energia solară și oferă facilități pentru pescuit și scufundări au fost dotate cu dispozitive care prelucrează deșeurile menajere și reciclează apa folosită pentru a fi valorificată în irigații. Și cei de la Ritz-Carlton au început să ridice un complex în Insulele Pearl.

Din Europa, lista americană a reținut orașul Munchen. Metropola bavareză este considerată printre cele mai creative destinații din Europa cele două companii teatrale care domină peisajul artistic, Münchner Kammerspiele și Residenztheater programând nu mai puțin de 30 de premiere până în luna mai. La Residenztheater, 2019 este ultimul an în care regizorul austriac Martin Kusej este director artistic. în plus, orașul se bucură și de renovarea și redeschiderea Lenbachhaus Museum, cu o colecție impresionantă de artă semnată de artiștii care au făcut parte din gruparea Der Blaue Reiter. Dar argumentul suprem pentru listarea orașului Munchen printre destinațiile anului este faptul că Opera de Stat Bavareză se numără printre cele mai dinamice instituții de gen de pe continent. Se vorbește despre ”miracolul lui Kirill Petrenko”, dirijorul născut în Rusia oferind în iunie instituției muzicale pentru care va dirija încă doi ani, înainte să preia postul oferit de Filarmonica din Berlin, o nouă producție a operei lui Richard Strauss, ”Salome”. Dirijorul s-a remarcat deja după ce a reușit să convingă critica de specialitate că fluiditatea pe care o oferă operei wagneriene deschide o nouă dimensiune pentru interpretarea compozițiilor venerate la Bayreuth.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.