“Dezvaluiri-ro@ din 24 mai 2018 aduce in atentia publicului un articol intitulat “inca un plagiat la Teologia din Constanta Achim Ciprian, staretul care a uitat ca furtul este un pacat”, semnat de dl. Calin Gavrilas. Acest articol este scris tendentios si cu multe insiunari rautacioase la adresa mea, cu intentia vadita de a-mi denigra persoana si stradania de a obtine titul de doctor in teologie. Cine sta in spatele denigrarii mele? Dl. Calin Gavrilas nu ma cunoaste personal si nici eu nu l-am cunoscut. De aceea ma intreb, de unde pornirea aceasta a domniei sale de a imi judeca viata si faptele?! Inca de la inceputul articolului, domnia sa a afirmat fara niciun temei ca “Scoala Doctorala de teologie din Constanta” continua sa dea lumii doctori specializati in furtul intelectual. De data aceasta suspiciunea apleaneaza asupra staretului Achim Cipirian ( Constantin Cosmin Achim pe numele de Mirean ) de la manastirea Buna-Vestire din judetul Constanta”.

Fapt neadevarat. Precizez ca in ziua de 19 octombrie 2017, am sustinut teza de doctorat “Valente Universale in Opera Sfantului Dionisie Exiguul in lumina noilor cercetari”, in fata unei comisii de specialitate in sedinta publica, in Campusul Universitatii Ovidius,, care mi-a acordat titlul de doctor in teologie. Desfasurarea sustinerii tezei sa facut cu respectarea normelor legale, neexistand contestatii din partea vreunui membru al comisiei de specialitate. Dimpotriva, comisia de doctorat a stabilit in unanimitate calificativul Foarte bine!
Teza de doctorat a fost elaborata conform normelor stiintifice si metodologice in vigoare , nu asa cum afirma Domnul Calin Gavrilas, care mentiona in articolul Domniei Sale ca ‘’am analizat aproximativ 80 de pagini din teza de doctorat a parintelui staret, pagini in care am gasit numeroase fragmente copiate prin metoda copy/paste sau copiate integral’’.oare membri comisiei de specialitate nar fi sesizat acest fapt ?! Niciun referat alcatuit de membri comisiei de doctorat nu mentioneaza vreo similitudine in textul tezei de doctorat. Il intreb pe Domnul Gavrilas : a alcatuit vreodata o teza de doctorat? Daca nu, cred ca ar trebui sa lase membri comisiei de doctorat sa-si faca datoria de a analiza o astfel de lucrare. Ori este ‘’insarcinat’’ de cineva sa influenteze in vreun fel Comisia Nationala de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare in demersul de validare a tezei?
Acele ‘’pasaje generoase plagiate’’ de care vorbeste Domnul Gavrilas nu sunt altceva decat pareri ale cercetatorilor mai noi care s-au ocupat de personalitatea si opera Sfantului Dionisie Exiguul si care au avut aceeasi viziune asuprea marelui Parinte dobrogean de talie universala- caci teza se intituleaza ‘’Valente universal… in lumina noilor cercetari’’. Este firesc sa prezentam parerea noilor cercetatori care s-au ocupat de acest autor patristic .
Teza de doctorat isi are propriul discurs teologic, cee ace au remarcat si membri din comisia de sustinere publica. Aluziile facute la “plagiatul” din cartea preotului dr. Alexandru Motoc nu se pot sustine, intrucat teza mea trateaza tema diferita fata de titlul cartii respective. Autorii din care “am plagiat pasaje intregi” sunt de fapt sursele pe care le-am mentionat conform normelor stiintifice si motodologice in vigoare.

In partea a doua a articolului scris, Domnul Gavrilas a facut catea remarci neadevarate la adresa mea, chipurile, conform cu CV-ul depus la Universitatea Ovidius din Constanta. Domnia Sa spune, textual: “Inainte de a imbratisa viata monahala si a se dedica studiilor teologice la cel mai inalt nivel, Cosmin Achim ( numele de mirean), nascut in anul 1974, a fost jandarm (1995-1996) si comerciant (1990-200)”. Practic in acel an 1995-1996 am satisfacut stagiul militar ( 3 luni la Targu-Mures – unde am facut Scoala de gradati; si 9 luni am fost soldat cu gradul de caporal la Sibiu), dar n-am profesat niciodata ca “jandarm”.
Intre anii 1990-2000 nu am fost “comerciant” ci angajat, la societatea comerciala de familie, ca sa-mi ajut parintii, care conduceau firma.
Domnul Gavrilas tendentios spune ca “viitorul doctor in teologie a absolvit, in anul 1993, Liceul agroindustrial Sibiu (din CV nu reiese clar nici ca ar avea o diploma de Bacalaureat) care atesta ca este electromecanic auto”. Precizez ca am facut cursurile acestui liceu pentru a obtine permisul de conducere auto, care imi era necesar in activitatea desfasurata in societatea comerciala de familie, condusa de parintii mei, dar n-am profesat niciodata ca electromecanic auto. Diploma de bacalaureat m-a fost eliberata de Liceul Agricol din Sibiu, profilul electrotehnic, la data de 15 iulie 1993. In plus, fara aceasta diploma nu ma puteam inscrie la Facultate.
Domnul Gavrilas spune ca “dupa 15 ani, in 2008, Cosmin Achim incepe sa studieze Teologia la facultatea de teologie din Constanta, pe care o finalizeaza in 2012”. Domnia sa nu stie ca studiile teologice le-am inceput la facultatea de teologie din Sibiu, in anul 2000. Dupa anul 1 de studii am ‘’ inghetat ‘’ anii de studii pentru a intra in monahism la Manastirea Rohia din Maramures, ca frate de manastire (2001) , apoi am fost transferat la Manasitirea Cergau Mic (Judetul Alba) , unde am fost calugarit de Inaltpreasfintitul Andrei Andreicut, in anul 2006. Am reluat studiile teologice, in anul 2 de sudii, tot la facultatea de Teologie din Sibiu, in anul 2009. Dupa terminarea anului 2 de studii la Sibiu , m-am intors transferat , in anul 2010, la Manastirea Capidava din Judetul Constanta, unde am fost hirotonit preot (ieromonah) de catre Inaltpreasfintitul Teodosie al Tomisului. In toamna anului 2010, m-am transferat cu studiile teologice de la Sibiu la Constanta, studii finalizate cu obtinerea tezei de licenta, in anul 2012. Intre anii 2012-2014, am urmat cursurile de masterat in teologie, finalizate cu o disertatie in ‘’Literatura patrisitca, limbi clasice si slava veche’’ In anul 2011 am fost numit staret la Manastirea ‘’Bunavestire’’ din localitatea Mircea Voda, Judetul Constanta. In toamna anului 2014, m-am inscris la Scoala Doctorala de Teologie din Constanta, finalizand perioada de pregatire cu sustinerea tezei de doctorat in ziua de 19 octombrie 2017. In data de 24 mai 2018, am fost confirmat arhimandrit de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Sa fie oare pura coincidenta faptul ca in ziua in care am fost promovat la treapta de arhimandrit a inceput denigrarea mea? Cine sta in spatele acestei denigrari? Pe cine a deranjat PROMOVAREA MEA ? Poate ne lamureste domnul Calin Gavrilas.

“In concluzie, articolul Domnului Gavrilas il consider denigrator, defaimator si nefondat de natura sa-mi pateze reputatia.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.