Aproximativ 10.000 de persoane sunt așteptate să asiste, miercuri dimineața, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanța, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române, la festivități fiind anunțați președintele Klaus Iohannis, dar și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.

Exercițiul Naval „Forțele Navale Române 18”, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat la ora 10 și se va desfășura concomitent la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea. Centrul de greutate al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va fi, însă, la fel ca în fiecare an, la Constanța. Activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale se vor derula, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte.

Potrivit programului transmis de Forțele Navale Române, după un scurt ceremonial militar de întâmpinare a președintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Mesajul de bun-venit va fi adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofițer”.

Va avea loc un scurt serviciu religios, apoi, pe mare, va fi depusă o ancoră de flori, în memoria eroilor marinari.

„Zeul Neptun” va veni din larg și va da startul spectacolului naval, iar în deschidere, drapelele României, NATO și cel al Uniunii Europene vor fi purtate de ambarcațiuni rapide, dar și de un elicopter Puma Naval.

Cel mai longeviv „ambassador” al României pe mările și oceanele lumii, Nava-Școală „Mircea”, și cadeții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” vor saluta publicul de pe faleză împreună cu velierul italian „Palinuro” și cu cadeții acestuia, veniți special pentru acest eveniment, iar „Vânjosul”, „Voinicul” și „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncționale ale marinarilor, vor încânta publicul, prin manevre navale.

Spectacolul va continua cu inserția aeriană a scafandrilor de incursiune, care vor fi lansați de la bordul unui elicopter, urmat de o secvență de luptă împotriva aviației inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.

Scenariul prevede o procedură standard de căutare și de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și de trei ambarcațiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer și de pe mare. Un elicopter Puma Naval va lansa asupra acestuia o torpilă ușoară „Sting Ray”, iar corveta îl va ataca cu torpile, bombe antisubmarin și bombe reactive.

Va urma respingerea unui desant maritim, în zona țărmului. Fictiv, inamicul va fi reprezentat de către infanteriștii marini, care se vor deplasa cu zece ambarcațiuni rapide, pentru a ataca o clădire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma și trei tunuri de 100 mm vor respinge atacul.

Următorul moment în cadrul evenimentului organizat de Ziua Marinei va consta în combaterea migrației ilegale pe mare, realizată de nave și ambarcațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Agenției Române de Salvare a Vieții pe Mare, după care este programată o secvență de contracarare a acțiunilor asimetrice pe mare. Aceasta va fi executată de către scafandrii de luptă.

Trei ambarcațiuni rapide vor deschide focul asupra unei ambarcațiuni inamice, pentru a o anihila. Scafandrii căzuți în apă vor fi recuperați prin procedeul „rig-rope”, de către un elicopter Puma Naval, urmând să salute, din aer, prinși de parâmă, publicul de pe faleză.

Fregata „Regele Ferdinand” va defila prin fața tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevră de apuntare, marcând terminarea exercițiilor demonstrative.

În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audiența printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare și detașamentele de militari din Forțele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

Manifestările vor continua în Portul Tomis, unde, la ora 13.00, va fi dat startul concursurilor tradiționale marinărești.

Ziua se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanța – Farul Genovez – Parcul Primăriei Municipiului Constanța – Comandamentul Flotei.

Peste 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean Constanța și ai Grupării Mobile Constanţa vor asigura ordinea publică şi siguranţa persoanelor care vor participa la festivitățile prilejuite de „Ziua Marinei Române”.

Pentru ca manifestările să se desfășoare în condiții optime, miercuri, între orele 07.00 – 15.00, traficul rutier va fi restricționat în zona peninsulară a municipiului Constanța – intersecția Străzii Traian cu Strada Termele Romane până la Poarta 1 Port Constanța; intersecția Străzii Traian cu Bulevardul Tomis până în Piața Ovidiu; Prelungirea Străzii Traian, pe Valea Portului, până la Poarta 1 Port Constanța; intersecția Străzii Traian cu Strada Negru Vodă și intersecția Străzii Negru Vodă cu Strada Ecaterina Varga. Din acest motiv, autoritățile locale le recomandă turiștilor și constănțenilor care vor să asiste la festivități să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun.

La manifestările dedicate Zilei Marinei Române sunt așteptate circa 10.000 de persoane, constănțeni și turiști.

Mangalia

Ample manifestări sunt organizate și în Mangalia, unde mii de spectatori sunt așteptați în Portul Turistic, începând cu ora 09.45, să asiste la evenimentele organizate de ziua lor de militarii Forțelor Navale Române.

Manifestările vor debuta cu un ceremonial militar reprezentat de întâmpinarea comandantului Garnizoanei Mangalia, comandor Petrică Pârvu, de către Garda de Onoare.

Pe parcursul întregii zile, cei prezenți vor putea să cunoască îndeaproape atât jocurile marinărești, cât și exercițiile de forță și tehnica de luptă a militarilor Forțelor Navale Române.

Manifestările prilejuite de marea sărbătoare a marinarilor vor mai cuprinde și un concert de muzică de fanfară, dar şi un spectacol artistic susţinut de colaboratori ai Cercului Militar. Celebrarea Zilei Marinei Române se va încheia în jurul orelor 22.00, cu un foc de artificii, precum şi cu cel mai emoționant moment – retragerea marinarilor către cazarmă cu torțe în mâini, defilând pe faleza din Portul Turistic, până la Cercul Militar Mangalia.

Galați

Ziua Marinei va fi sărbătorită și la Dunărea de Jos cu tradiționalele parade navale, cu exerciții militare și cu jocuri marinărești, în Galați și în Brăila, manifestările urmând să aibă loc pe faleza Dunării.

La Galați, ceremoniile de Ziua Marinei vor începe pe faleza Dunării, de la ora 16.30.

În program sunt concursuri de pescuit, o expoziție cu profil pescăresc și cursa de canotcă organizată de Ivan Patzaichin.

Gălățenii și turiștii vor putea asista la alinierea gărzii, intonarea imnului, ridicarea drapelului, ceremonialul religios, defilarea gărzii de onoare și lansarea la apă a Ancorei de flori.

Între orele 18.00 și 18.30 pe Dunăre vor trece zeci de nave militare și civile care vor defila de-a lungul malului gălățean și vor suna din sirene.

Punctul de atracție va fi exercițiul la care vor participa mai multe nave militare, în timpul demonstrației urmând să fie utilizate armele din dotare.

La finalul manifestării pentru care Primăria Galați a plătit peste 180.000 de lei, fără TVA, vor avea loc un concert și un foc de artificii, ambele pe malul Dunării.

Brăila

La Brăila, manifesări dedicate Zilei Marinei coincide și cu Ziua orașului, iar localnicii și turiștii aceștia vor asista la ceremoniile tradiționale de Ziua Marinei: ridicarea pavilionului, geacului şi a marelui pavoaz, o paradă navală, o serie de exerciții navale, jocurile marinărești, botezul marinarilor şi sosirea Zeului Neptun, pe faleza Dunării.

La fel ca la Galați, manifestările de Ziua Marinei se vor încheia noaptea târziu cu concerte de muzică, jocuri de lasere și focuri de artificii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.