Primăria Cluj-Napoca a aplicat, duminică, o sancțiune contravențională de 1.000 de lei organizatorilor Festivalului Turcesc pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate și a solicitat acestora să înceteze distribuirea ziarului ”Zaman”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Cluj-Napoca transmis, duminică, instituția respinge orice implicare sau susținere a activităților de distribuire de publicații cu caracter politic.

”Primăria Cluj-Napoca a solicitat organizatorilor Festivalului Turcesc – Descoperiți cultura și bucătăria turcească de la Sala Sporturilor să înceteze distribuirea ziarului Zaman și le-a aplicat o sancțiune contravențională pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate. De asemenea, li s-a solicitat să desfășoare manifestația conform solicitării și scopului aprobat. Primăria respinge orice implicare sau susținere a activităților de distribuire de publicații cu caracter politic de către organizatorii Festivalului și le-a solicitat acestora păstrarea caracterului multicultural al manifestării aprobate”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții municipalității clujene au precizat că amenda este în cuantum de 1.000 de lei şi a fost aplicată pentru nerespectarea scopului manifestării aprobate și lipsa autorizației pentru distribuția de publicații.

Ziarul ”Zaman – România”, care conține articole pro – Gulen și anti – Erdogan, a fost distribuit gratuit, sâmbătă, vizitatorilor care au cumpărat produse turcești în cadrul Festivalului Turcesc, care are loc pe platoul din fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian” Cluj-Napoca, publicația fiind introdusă în fiecare pachet cumpărat.

Publicația conține pe prima pagină un interviu acordat ”The Washington Post” de către clericul Fethullah Gulen cu titlul ”Turcia pe care nu o mai recunosc”, articole despre Gulen și misiunea sa, despre mișcarea socială ”Hizmet” a clericului turc, precum și o serie de articole care denunță tortura în masă din Turcia, abuzurile săvârșite de autoritățile turce după puciul eșuat de anul trecut și texte critice la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Organizatorii Festivalului Turcesc susțin că evenimentul este ”unic” în România, și aduce muzică, dansuri și tradiții, reprezentații artistice și standuri cu costume, obiecte și mâncăruri tradiționale turcești. Ei au refuzat să spună de ce se distribuie ziarul ”Zaman”.
Festivalul Turcesc – Festivalul Multiculturalității se desfășoară sub motto-ul ”Descoperiți cultura și bucătăria turcească” în perioada 14 – 16 iulie pe platoul din fața Sălii Sporturilor ”Horia Demian” Cluj-Napoca, fiind organizat de Fundația Lumina, apropiată de clericul Fethullah Gulen, opozant al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, Fundația Tuna, Școala Internațională Spectrum, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Ziarul ”Zaman” din Turcia a avut un ton critic la adresa președintelui Recep Tayyip Erdogan, iar după puciul eșuat din iulie 2016 a fost preluat sub control de stat, având în prezent o linie editorială pro-guvernamentală.

Vezi si: Cluj: Ziar de propagandă pro-Gulen și anti-Erdogan, distribuit gratuit la un festival turcesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.