Comisarul european pentru justiție, Věra Jourová, se află la București, luni și marți, având programate întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu ministrul Justiției Tudorel Toader, cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție Cristina Tarcea, dar și cu ministrul de Finanțe.

Comisarul european, Věra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, se află într-o vizită oficială la București, în perioada 19-20 noiembrie 2018, potrivit unui comunicat de presă al reprezentanței Comisiei Europene în România.

Înaltul oficial european se va întâlni cu președintele României Klaus Iohannis, cu ministrul Justiției Tudorel Toader, cu ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) Marius Pîrvu și cu președintele Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ancuța Gianina Opre.

„Scopul vizitei este de a discuta despre prioritățile pentru domeniul justiției în contextul viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene și despre evoluțiile din sistemul judiciar din România”, potrivit sursei citate.

Marți, comisarul european va deschide dialogul cu consumatorii privind „Noile avantaje pentru consumatori”, ulterior oficialul european se va întâlni cu președintele ANPC, pentru a discuta despre dosare cheie în domeniul protecției consumatorului, iar apoi va avea o întrevedere cu Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. De asemenea, comisarul european va avea un discurs de deschidere în cadrul mesei rotunde internaționale cu privire la situația copiilor abandonați ca urmare a mobilității internaționale, eveniment organizat de Administrația Prezidențială.

Vizita comisarului european vine în condițiile în care, săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat raportul MCV și a recomandat României să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare. Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, a mai anunţat Comisia Europeană, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.