Membri Comisiei de control al SRI vor efectua, marți, o vizită la direcția juridică a sediului central al instistuției pentru a obține clarificări despre modul de aplicare al protocoalele Serviciului cu alte instituţii din Justiţie.

“Vom merge saptămâna viitoare la comisia juridică a SRI pentru a vedea cum funcţiona aplicarea protocolului”, a afirmat Claudiu Manda, joia trecută la Antena 3.

Comisia de control al SRI a transmis, luni, invitația la audieri pentru fostul director al Serviciului Român de Informații, George Maior, au afirmat surse parlamentare pentru MEDIAFAX. Forul legislativ a trimis și o solicitare către SRI pentru a cere clarificări despre protocolul încheiat de Serviciu cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Cu toate acestea, audierea nu va avea loc în această săptămânii.

Horia Georgescu a fost audiat, joia trecută, timp de patru ore în Comisia de Control a SRI, acesta declarând că a avut o relaţie personală apropiată cu fostul director SRI, George Maior, însă această se pare că a fost “doar din punctul lui de vedere”.

“ Din punctul meu de vedere nu s-a rupt, eu cred că a fost o lipsă de asumare din partea domnului Maior în faţa Comisiei SRI. Nu ştiu motivul care l-a determinat, eu l-am considerat un prieten şi un mentor şi am avut o relaţie apropiată cu el. Se pare că asta a fost doar din punctul meu de vedere”, a spus Horia Georgescu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, după audierea în Comisia SRI.

Ulterior audierii lui Georgescu, șeful Comisie de control al SRI, Claudiu Manda, a anunțat că o invitație va fi trimisă fostului director al SRI, George Maior, pentru audierea de urgență a acestuia.

Referitor la protocoalele SRI, senatorul PNL Ioan Chirteș, membru în Comisia de Control al SRI, a declarat, pentru MEDIAFAX, că au fost încheiate protocoale între Serviciul Român de Informații și aproape toate ministerele, unele vizând “sisteme informatice, infrastructuri critice și domeniul siguranței cibernetice”.

Întrebat de MEDIAFAX dacă o solicitare de desecretizare ar trebui făcută și de către alte instituții, nu doar CSM, Ioan Chirteș a răspuns: “E posibil să se desecretizeze pentru că există protocoale și între alte instituții, nu doar SRI și alte instituții. De exemplu, există protocoale, care nu au caracter secret, între alte instituții, la nivel județean și local, între instituții și autorități publice, cum ar fi între Direcții Silvice și Jandarmeria Română, în domeniul pazei, sau între Direcțiile Silvice și Poliție. Totuși, va trebui foarte clar să vedem dacă un serviciu secret are nevoie sau nu de protocoale și cam în ce sens să fie ele încheiate. Avem protocoalele de anul trecut și efectiv în momentul în care audiem o persoană vedem dacă a fost încălcată legea sau nu, dacă se încadrează. În general, protocoalele sunt și cu aproape toate ministerele. De exemplu, pe sistemele informatice, infrastructurile critice, în domeniul siguranței cibernetice, Serviciul Român de Informați și acolo se ghidează multe. De exemplu, SRI-Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau SRI-Ministerul Economiei. Nu putem vorbi de același lucru la protocolul SRI-PÎCCJ care a fost făcut public. Acesta era un alt tip de protocol.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.