Conducerea PSD va analiza, după perioada concediilor de vară, dacă se impune organizarea alegerilor interne în 11 organizații județene conduse de președinți interimari, au declarat surse social-democrate pentru MEDIAFAX.

Filialele județene PSD din Botoșani, Suceava, Cluj, Alba, Brașov, Brăila, Timiș, Iași, Giurgiu și Sibiu, precum și organizația PSD București sunt conduse de președinți interimari.

Surse social-democrate au declarat, pentru MEDIAFAX, că opinia majoritară în partid este să nu se organizeze alegeri interne până la scrutinul prezidențial din 2019, însă că subiectul va fi discutat, într-o ședință a Comitetului Executiv Național (CExN), după ce toți pesediștii se întorc din vacanță.

Potrivit surselor citate, președintele PSD Liviu Dragnea este de părere că social-democrații trebuie să se axeze pe comunicarea în teritoriu a măsurilor guvernamentale și să nu alimenteze tensiunile interne specifice fiecărui concurs din interiorul partidului.

„Nu cred că asta este urgența acum”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul interimar PSD Timiș, Călin Dobra, întrebat când vor fi organizate alegeri pentru noua conducere.

„Încă nu am stabilit o dată pentru conferința județeană de alegeri. Probabil că în luna septembrie se va lua o decizie, într-un CExN, o decizie unitară. Situațiile variază de la județ la județ și fiecare președinte își cunoaște cel mai bine organizația”, a spus pentru MEDIAFAX și liderul interimar PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu.

„Momentan nu am avut nicio discuție, lumea este în vacanță, mai vedem în toamnă. Pe de altă parte, degeaba facem alegeri dacă există alte sfere care vor să controleze politicul”, a explicat pentru MEDIAFAX liderul interimar PSD Cluj, Horia Nasra.

Statutul PSD a fost modificat la Congresul extraordinar din 10 martie în sensul în care alegerea președintelui organizației județene nu se va mai face prin scrutin intern, în care votează direct toți membrii de partid din județ, ci se revine la formula de alegere a conducerii organizației județene prin delegați.

Pe 12 martie, secretarul general al PSD, Marian Neacşu, declara că va susţine organizarea de alegeri în toate organizaţiile care au preşedinţi interimari.

„Am să propun ca până la finalul acestei sesiuni parlamentare, deci până la începutul vacanţei, ca să spun aşa, să aibă loc alegeri în toate organizaţiile care în momentul acesta au preşedinţi interimari”, a afirmat secretarul general al PSD, Marian Neacșu.

Pe 30 iunie 2016, Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a luat act, la Târgoviște, de demisia a şase preşedinţi de organizaţii judeţene, ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale. Cei șase lideri județeni care și-au dat atunci demisiile au fost Ovidiu Portariuc (Botoşani), Cătălin Nechifor (Suceava), Remus Lăpuşan (Cluj), Ioan Dîrzu (Alba), Mihai Mohaci (Braşov) şi Octavian Petric (Satu Mare). În locul lor, CExN al PSD i-a numit președinți interimari, până la organizarea de alegeri județene, pe Doina Fedorovici (Botoșani), Ioan Stan (Suceava), Horia Nasra (Cluj), Marius Dunca (Brașov) și Aurelia Fedorca (Satu Mare), în timp ce la PSD Alba a fost numit interimar tot demisionarul Ioan Dîrzu. Din cele 6 organizații județene, doar PSD Satu Mare a organizat alegeri interne în care Aurelia Fedorca a devenit președinte ales, nu desemnat de la centru.

O altă organizație județeană PSD condusă interimar este Brăila. Fostul președinte al PSD Brăila, ex-premierul Mihai Tudose, a demisionat din funcție după ce a fost ales vicepreședinte național al PSD la Congresul din 18 octombrie 2015. Potrivit vechiului Statut PSD, membrilor partidului li se interzicea să dețină în același timp o funcție în conducerea centrală a partidului și o funcție de președinte al unei organizații județene. Interimatul, după demisia lui Tudose, a fost preluat de primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu. Pe 9 februarie 2016, după ce DNA l-a arestat preventiv pe Simionescu, conducerea județeană a PSD Brăila l-a numit președinte interimar pe senatorul Ion Rotaru, care ocupă funcția și în prezent.

Cel mai nou lider interimar din PSD este Călin Dobra. Acesta a preluat pe 23 ianuarie a.c. conducerea provizorie a filialei județene din Timiș a social-democraților, după ce CExN al PSD l-a exclus din partid, pe 15 iunie 2017, pe președintele județean de la acea vreme, fostul premier Sorin Grindeanu.

De asemenea, organizația PSD Iași este condusă interimar de președintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa. Acesta asigură interimatul filialei județene din 22 februarie 2017, după ce într-o ședință a CExN al PSD desfășurată la București, conducerea centrală a partidului a decis să-l demită pe fostul președinte PSD Iași, Mihai Chirica, din toate funcțiile deținute în partid, la finalul unui șir de critici ale lui Chirica cu privire la OUG 13.

Și filiala județeană PSD Giurgiu este condusă interimar, din februarie 2017, de Marian Mina, președintele Consiliului Județean. Interimatul din Giurgiu a apărut după ce fostul președinte al filialei, senatorul Niculae Bădălău, a fost promovat în 28 decembrie 2016, prin vot în CExN, în funcția de președinte executiv al PSD.

Printre șefii interimari ai PSD se află și ministrul Turismului, Bogdan Trif, președintele organizației județene Sibiu.

Filiala PSD București este condusă și ea, interimar, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. La 9 februarie 2016, după un conflict cu social-democrații din Sectorul 5, Robert Negoiță s-a retras de la conducerea PSD București, în locul acestuia fiind numită provizoriu Gabriela Firea.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.