Reprezentanții universităților Consorțiului Universitaria, reuniți la Cluj-Napoca în perioada 22 – 24 iunie, au solicitat depolitizarea completă aconducerii Consiliului Național al Rectorilor (CNR), astfel încît membrii acesteia să nu fie implicați în niciun fel de activitate de natură politică

Potrivit unui comunicat al Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) transmis, duminică, în rezoluția adoptată la finalul reuniunii Consorțiului Universitaria se arată că CNR este obligat să își arate autonomia față de Ministerul Educației Naționale, nu vasalitatea și obediența față de acesta.

”Reprezentanții universităților Consorțiului Universitaria au subliniat, necesitatea adoptării unor măsuri legate de calitatea învățământului superior, finanțarea acestuia, restricțiile și obligațiile financiare ale universităților, necesitatea reevaluării școlilor doctorale și a criteriilor de clasificare a universităților. Consorțiul Universitaria apreciază că datoria Consiliului Național al Rectorilor (CNR) este și aceea de a reprezenta universitățile în relația cu factorul politic și, în anumite segmente de activitate, chiar cu societatea civilă. Pentru a-și îndeplini corect și eficient această funcție, conducerea Consiliului Național al Rectorilor trebuie să fie complet depolitizată (…) prin neimplicarea totală a membrilor acesteia în orice activitate de natură politică. CNR este obligat să își arate autonomia față de Ministerul Educației Naționale, nu vasalitatea și obediența față de acesta”, se arată în documentul citat.

De asemenea, Consorțiul Universitaria solicită ca rolul și impactul universităților membre în Consiliul Național al Rectorilor să fie proporționale cu locul universității respective în sistemul de învățământ superior din România, confirmat de performanța și prestigiul instituției de învățământ, precum și de dimensiunea comunității academice.

În cazul în care aceste seturi de bune practici nu vor fi implementate în cadrul Consiliului Național al Rectorilor, Consorțiul Universitaria va lua în calcul formarea unei noi structuri colegiale care să corespundă acestor standarde.

Pe de altă parte, universitățile din Consorțiul Universitaria solicită Ministerului de Finanțe ca veniturile proprii ale universităților să rămână la dispoziția acestora fără a fi necesară deblocarea soldurilor de către ministerul de resort.

”Susținem implicarea activă a Consorțiului Universitaria în comisiile de analiză și elaborare a modificărilor Legii Educației Naționale nr. 1/ 2011, apreciind că orice discuție referitoare la o nouă lege a educației nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanților universităților membre ale Consorțiului – universitățile românești clasate pe primele poziții la nivel național în ierarhizările internaționale, în topul preferințelor angajatorilor și ale studenților”, se subliniază în rezoluție. Totodată, membrii Consorțiului susțin clasificarea universităților din România exclusiv pe baza unei metodologii care să recunoască și să recompenseze excelența academică și solicită redistribuirea de către MEN a locurilor bugetate rămase neocupate în urma sesiunii de admitere din iulie, la nivel național, către universitățile din Consorțiu, având în vedere că cifrele de școlarizare ale acestora au fost reduse în urma alocării preliminare din luna aprilie.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.