Constănțenii ar putea rămâne fără apă caldă la robinete din cauza datoriilor pe care RADET Constanța le are către CET, regia de distribuție având de achitat peste 256 de milioane de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea energiei termice livrate sau dobânzi penalizatoare.

Locuitorii municipiului Constanța nu au încă de luni apă caldă la robinete, Electrocentrale (CET) Constanța SA efectuând în aceste zile revizia anuală a instalației de producere și transport a energiei termice, pentru pregătirea sezonului rece.

Perioada de revizie urmează să se termine miercuri, la ora 24.00, dar Consiliul de Administrație al CET Constanța a decis să nu reia furnizarea apei calde din cauza datoriilor înregistrate de RADET.
Regia este acuzată că nu a îndeplinit condițiile solicitate printr-un preaviz transmis în data de 10 septembrie, ca urmare a nerespectării obligațiilor de plată.

În preavizul respectiv se preciza că, dacă până la data de 26 septembrie, conducerea regiei nu va urgenta să își plătească o parte din sumele pe care le datorează către CET Constanța și nu va prezenta un plan de eșalonare a debitelor, se va sista furnizarea agentului termic către toți consumatorii racordați la sistemul de termoficare al municipiului Constanța, începând cu data de 27 septembrie.

„În aceste condiții, Consiliul de Administrație al Electrocentrale SA Constanța a hotărât să pună în aplicare preavizul dat către RADET Constanța, deși Electrocentrale Constanța SA are instalațiile pregătite în vederea reluării furnizării agentului termic către consumatorii racordați la sistemul centralizat al municipiului Constanța, după ce a fost efectuată revizia anuală a instalațiilor de alimentare”, se precizează într-un comunicat al CET.

Reprezentanții societății spun că, la rândul ei, Electrocentrale SA Constanța a primit notificări pentru plata unor sume restante de la furnizori, notificări ce au ca scadență data de 26 septembrie.

„Astfel, Electrocentrale Constanța SA se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza principalului său client, RADET Constanța, care nu a înțeles să își respecte obligațiile de plată asumate contractual”.

Potrivit CET Constanța, de la începutul acestui an și până în prezent au fost emise către RADET Constanța facturi în valoare totală de peste 118 milioane de lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107,5 milioane de lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare.

Din suma totală, RADET a achitat puțin peste 21 de milioane de, adică numai 17,71 la sută din suma facturată.

„Mai mult decât atât, totalul datoriilor pe care RADET Constanța le are către Electrocentrale Constanța SA, la data de 26 septembrie, se ridică la suma de 256.397.880,84 lei, din care: 215.844.426,54 lei reprezintă contravaloarea energiei termice livrate, 32.469.364,26 lei reprezintă dobânzi penalizatoare, iar 8.084.090,04 lei reprezintă suma aflată într-un dosar de executare silită”, arată reprezentanții CET Constanța.

Ei precizează că poziția Consiliului de Administrație al Electrocentrale SA Constanța rămâne fermă și numai în condițiile în care RADET Constanța va achita sumele solicitate prin preaviz și va prezenta un plan privind eșalonarea debitelor, va reveni asupra deciziei privind sistarea furnizării agentului termic.

SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.