Coreea de Nord a anunţat joi că nu va renunța în mod unilateral la armele nucleare decât dacă SUA pune capăt amenințării nucleare, o declarație care ridică încă îndoieli dacă liderul Kim Jong Un va renunța vreodată la un arsenal care i-ar putea garanta supravieţuirea, relatează Associated Press.

Declarația făcută de Agenția Centrală Coreeană de Știri a apărut pe fondul unui blocaj în negocierile în

Declarația făcută de Agenția Centrală Centrală de Știri coreene a apărut pe fondul unui blocaj în negocierile în domeniul nuclear între Statele Unite și Coreea de Nord privind secvențializarea procesului de denuclearizare și eliminarea sancțiunilor internaționale.

Kim jong-Un și Donald Trump s-au întâlnit la 12 iunie în Singapore, unde au emis un obiectiv vag pentru „denuclearizarea completă” a Peninsulei Coreene, fără a descrie când și cum va avea loc.

Dar, Coreea de Nord de zeci de ani a impus un concept de denuclearizare care nu are nici o asemănare cu definiția americană, promisiunea de a urmări dezvoltarea nucleară până când Statele Unite își vor îndepărta trupele și umbrela nucleară care apără Coreea de Sud și Japonia. În declarația de joi, nordul și-a reiterat poziția tradițională privind denuclearizarea și a acuzat Washingtonul că nu a respectat ceea ce s-a convenit în Singapore.

„Statele Unite trebuie să recunoască acum sensul exact al denuclearizării Peninsulei Coreene și, mai ales, trebuie să studieze geografia în mod corect”, se arată în declarație.

„Când vorbim despre Peninsula Coreeană, aceasta include teritoriul republicii noastre și, de asemenea, întreaga regiune (Coreea de Sud) unde Statele Unite și-au plasat forța invazivă, inclusiv armele nucleare. Când vorbim despre denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, înseamnă îndepărtarea tuturor surselor de amenințare nucleară, nu numai dinspre sud și nord, ci și din zonele învecinate cu Peninsula Coreeană „, se mai arată în declarație.

Declarația nord-coreeană a venit la o zi după ce trimisul special al administrației Trump în Coreea de Nord, a declarat reporterilor din Coreea de Sud că Washingtonul revizuiește relaxarea restricțiilor de călătorie pentru Coreea de Nord pentru a facilita trimiterea de ajutoare umanitare pentru a depăşi impasul în negocierile din domeniul nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.