„Suntem deja la jumătatea tronsonului financiar 2014-2020 și România, ca și alte state membre, are zero absorbție la fondurile europene”, a declarat luni, la București, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, precizând că măsurile de demarare a proiectelor „trebuie accelerate”.

„Pentru acest cadru financiar, 2014-2020, fondurile alocate României însumează 23 de miliarde de euro. Pentru tronsonul anterior, 2007-2013, fondurile au fost de 19 miliarde de euro și gradul de absorbție a fost undeva la 90-91%, adică au intrat în economie 17 miliarde de euro”, a spus Corina Crețu, la conferința de lansare a Caravanei Fondurilor Europene 2017.

„Comisia Europeană nu schimbă regulile pe parcursul tronsoanelor financiare, dar statele naționale adaugă foarte multă birocrație. Sunt proiecte și de 6.000 de pagini. Sunt dezamăgită să constat că au fost tineri care au renunțat să mai acceseze fonduri europene tocmai din cauza birocrației care nu e generată la Bruxelles. Cu birocrația, să zicem, ne mai descurcăm, dar timpul nu are răbdare. Suntem la jumătatea tronsonului financiar și cele 23 de miliarde de euro ar fi putut fi deja accesate, însă avem zero absorbție la fondul Regional și la fondul de Coeziune”, a spus Corina Crețu.

„Din câte înțeleg, au fost transmise la Curtea de Audit a Comisiei Europene toate documentațiile de evaluare și certificare a Autorităților de Management”, a mai spus comisarul european, arătând astfel că „este optimistă” privind relansarea accesării de fonduri în 2017.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Structural ConsultingTM Group (administratorul portalului www.fonduri-structurale.ro) au lansat, luni, cea de-a doua ediţie a campaniei „Succesul e…MOLIPSITOR!” – parte a Caravanei Fondurilor Structurale.

Derulată pentru prima dată în anul 2014, această iniţiativă a strâns laolaltă proiecte și promotori de proiecte care au transformat România și au arătat impactul pe care fondurile europene îl pot avea asupra oamenilor și comunităților. Anul acesta, în perioada mai-noiembrie 2017, vor fi vizitate cele 8 regiuni ale României și vor fi prezentate bunele practici ale beneficiarilor de la nivel local, iar pe 15 decembrie 2017 se va desfășura cea de-a doua ediție a Galei Fondurilor Structurale.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.