Victor Costache a afirmat că momentan pe teritoriul României nu există niciun caz confirmat de infecție cu noul coronavirus. Ministrul Sănătății a mai anunțat că la Bruxelles este joi o întâlnire cu privire la acest subiect la care participă un secretar de stat.

Ludovic Orban a solicitat o informare privind situația în România legată de coronavirus și măsurile de combatare și prevenire a virusului.

„Pentru început aș vrea să vă asigur că deocamdată pe teritoriul României nu există niciun caz de infecție cu noul coronavirus. Ultima suspiciune a fost infirmată ieri seara târziu. Era vorba de acel pacient din Resița, fiind un asistent care lucrase în Germania în contact cu pacienți cu coronavirus fusese o suspiciune importantă. Probele sunt negative, nu se confirmă coronavirusul. Săptămâna trecută a fost trecută în ședința de Guvern OUG pentru a reface stocurile de biocide, de materiale de protecție și echipamente sanitare. Am luat în considerare worst case scenario când am făcut aceste stocuri. În paralel avem capacitate de diagnostic în România, în București și până la finalul săptămânii la încă alte trei centre din țară, pentru a nu mai plimba pacienții de la un cabinet la altul”, l-a informat pe prim-ministru Victor Costache, la începutul ședinței de la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătății a adăugat că oricine vine în țară dintr-o zonă unde există epidemie de coronavirus este automat băgat în carantină.

„14 zile durează carantina și mergem după protocoalele internaționale, în ziua a treia se face un test pentru coronavirus și apoi se repetă la externare. ECDC e agenție europeană de disease control. Chiar azi e o ședință, eu am absentat de la ședința de la Bruxelles pentru a fi la ședința de Guvern și România e reprezentantă de secretarul de stat la Ministerul Sănătății Nelu Tătaru care ne va informa astăzi despre măsurile la nivel european”, a explicat Costache.

Acesta a mai spus că, potrivit protocolului, primele 10 cazuri vor fi tratate la Spitalul Matei Balș.

„Mergem conform protocolului și primele 10 cazuri vor fi tratate la Matei Balș, urmând ca apoi să fie folosite și spitalele de boli infencțioase din Iași, Timișoara, Cluj”, a conchis Costache.

Întrebat de Ludovic Orban despre termoscannerele din aeroporturi, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a precizat că „banii sunt prinși pentru scannere”.

Premierul a completat că alocarea sumelor este făcută din Fondul de rezervă al Guvernului.

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a anunțat, miercuri seara, că asistentul medical din Reșița, care s-a întors din Germania, cu febră, nu are infecție cu coronavirus, ci o rinită de sezon, potrivit rezultatelor analizelor la care a fost supus.

Asistent medical din Reșița care a lucrat în Germania a intrat în contact cu 4 bolnavi de coronavirus a mers la spital, cu simptome specifice. El a fost trimis de la Reșița la Timișoara, unde a așteptat rezultatul analizelor de la „Matei Balș”.

VIAtenews
SURSĂmediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.