O expoziție de stampe și un spectacol de teatru tradițional japonez sunt evenimentele prin care cultura niponă va fi celebrată, în perioada 12 iunie – 1 iulie, la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, potrivit unui comunicat al instituției remis MEDIAFAX.

Astfel, pe 12 iunie, de la ora 18.30, în foaierele Sălii Studio a Teatrului Național va fi prezentată pentru prima oară publicului român o selecție curatorială de peste 140 de stampe japoneze din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, cu Actori și scene de teatru Kabuki, provenind din colecția privată George Șerban. Expoziția va fi urmată de publicarea unui album dedicat.

Colecția de stampe George Șerban conține peste 1.000 de lucrări realizate de peste 50 de artiști japonezi, începând cu secolul al XVII-lea, continuând cu secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și al XX-lea.

Teatrul Kabuki a fost subiectul preferat de cele mai importante școli de artiști japonezi din istorie, pe care publicul îi va regăsi în expoziție, dar și în albumul ulterior. Fiecăruia dintre artiștii care vor fi expuși îi este dedicată o arie expozițională, care va conține în afara lucrărilor originale și o prezentare dinamică cu detalii de lucrări și informații de prezentare pe cele opt monitoare care ambientează spațiul. Albumul care însoţeşte expoziția este publicat la Editura PostModernism Museum.

Expoziția va fi deschisă între 12 iunie și 1 iulie.

De asemenea, pe 19 iunie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Național din București va avea loc un spectacol de teatru care se poate vedea mai rar în afara graniţelor Japoniei. Este vorba despre “Kokaji/ Fierarul”, un spectacol de teatru Noh (drama clasică japoneză ale cărei origini numără peste șapte secole de existență), în interpretarea companiei Yamamoto Noh Theatre. Este un spectacol dinamic în două acte, din categoria Kiri Noh (piese cu personaje și animale supranaturale), autorul fiind necunoscut.

Pentru meritele legate de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale, Yamamoto Noh Theatre a fost inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO. Țelul companiei este acela de a continua tradiția și de a face cunoscut Noh în întreaga lume drept o formă vie și atractivă de teatru clasic care poate fi înțeleasă și apreciată de oricine. Conducătorul Companiei Yamamoto Noh Theatre din Osaka și al fundației cu același nume, cunoscutul actor Yamamoto Akihiro, este şi președintele Asociației Actorilor de Teatru Noh din Japonia. Prin intermediul companiei sale, el contribuie constant la promovarea și transmiterea valorilor unice ale uneia dintre cele mai vechi forme de artă tradițională japoneză. Pentru activitatea sa, maestrul Yamamoto Akihiro a fost distins, în anul 2015, cu premiul Fundației Japonia pentru “Cetățenie Globală” și, în anul 2017, cu premiul Ministerului de Afaceri Externe din Japonia.

Compania Yamamoto Noh Theatre este cunoscută și apreciată de publicul din România, unde a fost prezentă în ultimii doi ani cu mai multe spectacole, la Teatrul Național București (2016) și la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Spectacolul din 19 iunie este supratitrat în limba română, iar biletele se găsesc la TNB și online, pe MyStage. Spectatorii care vor viziona spectacolul vor avea prilejul de a vizita totodată excepționala expoziție de stampe japoneze din foaierele Sălii Studio.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.