Premierul Viorica Dăncilă a declara, joi, într-o conferință de presă susținută alături de premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, că i-a transmis acestuia sprijinul României în cadrul negocierilor de aderare la UE, având în vedere experiența relativ recentă a țării noastre în acest proces.

„Am reconfirmat omologului meu din Macedonia de Nord susținerea puternică a României pentru parcursul european al țării sale și l-am încurajat să continue procesul de reforme pentru a avea argumentele necesare adoptării unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE. Am prezentat în cadrul discuțiilor oferta de sprijin în cadrul negocierilor de aderare din partea diferitelor instituții românești, având în vedere experiența relativ recentă a României în acest proces”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o conferință de presă susținută joi la Guvern, alături de premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev.

Premierul român Dăncilă a reafirmat în cadrul discuțiilor cu omologul său angajamentul UE pentru extinderea granițelor sale.

„Vizita îmi oferă ocazia să reconfirm angajamentului nostru față de continuarea procesului de extindere a UE. Balcanii de Vest reprezintă o zonă prioritară pentru acțiunea de politică externă a Românei și în această perioadă, când deținem Președinția Consiliului UE, ne dorim ca toată regiunea să înregistreze progrese pe baza principiului meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare. Abordarea noastră vizează materializarea obiectivelor stabilite prin concluziile Consiliului din iunie 2018, ocazie cu care a fost reafirmat angajamentul UE în ceea ce privește politica de extindere”, a spus șeful Executivului.

Ea a menționat că de la ultima întâlnire din iulie 2018 de la Skopje au avut loc schimbări semnificative în ceea ce privește ratificarea Acordului de la Prespa, semnarea protocolului de aderare la NATO și schimbarea numelui țării la Macedonia de Nord.

În ceea ce privește semnarea Acordului de la Prespa, Viorica Dăncilă l-a felicitat pe Zoran Zaev pentru „modul european de soluționare a acestui diferend” și a afirmat că acordul poate constitui o inspirație pentru regiune și toată Europa.

De asemenea, Dăncilă a declarat că procesul legislativ prin care România ratifică protocolul de aderare al Macedoniei de Nord la Alianță va fi încheiat în perioada imediat următoare.

„Efectele benefice a acordului de la Prespa s-au materializat deja prin apropierea țării de NATO și sperăm că vor aduce rezultate și în ceea ce privește parcursul european al țării. L-am asigurat de întreaga susținere a României pentru ca Macedonia de Nord să devină cel de-al 30-lea stat NATO și l-am informat că procesul legislativ prin care România ratifică protocolul de aderare al Macedoniei de Nord la Alianță va fi încheiat în perioada imediat următoare. În acest sens, proiectul de lege privind ratificarea a fost aprobat de Guvernul României și a adoptat ieri în unanimitate în Camera Deputaților”, a afirmat prim-ministrul român.

La rândul său, omologul macedonean a afirmat că țara sa lucrează la reforma în mai multe domenii, iar Macedonia de Nord este „pe drumul clar al democrației”.

„Înainte de toate, în numele cetățenilor noștri, permite-ți-mi să vă mulțumesc pentru ratificarea de ieri a protocolului de aderare a Macedoniei de Nord în Camera Deputaților a parlamentului românesc și pentru toată susținerea noastră pentru integrarea în NATO. Astăzi, în baza trecutului construim viitorul. Macedonia de Nord este pe drumul atlantic.Vă mulțumim și pentru că România, pe timpul conducerii Consiliului UE, susține Macedonia de Nord în aspirațiile sale europene. Fără nicio reținere voi transmite așteptările Guvernul și țării noastre a perspectivei ca din iunie să înceapă negocierile pentru UE și NATO. (…) Macedonia de Nord este într-o reformă importantă. Lucrăm în fiecare zi cu dedicație pentru reformă, principii europene și valori. Am schimbat climatul în țară, am așezat Republica Macedonia de Nord pentru un drum clar al democrației. Am discutat despre colaborarea economică și despre realizarea unui forum de afaceri. Pentru că nu există chestiuni nerezolvate între cele două țări. Vom face aceasta cu un acord între cele două țări în domeniul educației, tineretului și sportului și așteptăm azi ratificarea tratatului de Parlamentul nostru, care se va realiza azi (joi – n.r.). Vă invit să mențineți suportul dumneavoastră, iar toate acestea vi le vom întoarce cu același lucru”, a spus Zoran Zaev.

Reprezentanţii permanenţi ai celor 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice au semnat pe 6 februarie, la sediul NATO din Bruxelles, protocolul de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.