Delfinariul din Constanța, unicul în România, va fi extins cu fonduri de la Ministerului Turismului, urmând ca la finalizarea lucrărilor să găzduiască șase delfini și nu doar două exemplare, ca în prezent. Valoarea investiției depășește 26 de milioane de lei.

Consilierii județeni din Constanța au aprobat, miercuri, în ședință, proiectul de hotărâre privind extinderea Delfinariului din Constanţa, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 26.367.659,10 lei inclusiv TVA, banii urmând să provină din bugetul Ministerului Turismului.

„E un proiect pe care l-am lucrat. Ne-am zbătut în ultimul an și jumătate. A fost de pe vremea domnului ministru Dobre, au continuat cu domnul ministru Trif… Este un proiect de aproape 5 milioane de euro și sperăm ca în perioada următoare să semnăm și finanțarea”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu.

Actuala configurație a Delfinariului datează din 1972.

Proiectul nou vizează între altele, dezvoltarea unui obiectiv turistic competitiv pe plan internaţional, care să respecte reglementările în vigoare privind condiţiile minime de deţinere a mamiferelor marine.

„Vorbim despre o extindere, o casă mai mare pentru acești delfini și, bineînțeles că în situația în care avem o casă mai mare, ne putem permite să aducem și alți delfini, născuți în condiții de control uman sau captivitate, care vor întregi o familie mai mare a unor animale care își doresc grupul, societatea”, a declarat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa, din care face parte Delfinariul, Adrian Bâlbă.

El spune că actualele dimensiuni ale Delfinariului limitează în prezent la doi numărul delfinilor care evoluează aici, dar în viitor aceștia vor avea o „casă” de aproximativ trei ori mai mare decât cea din prezent, corespunzătoare normelor europene, ce va fi gata până în 2023.

„Recomandarea internațională și românească este ca grupul să fie de minim două și ideal șase exemplare. Acesta este motivul pentru care, într-o casă mai mare, vom putea aduce mai mulți delfini după ce o vom avea. E motivul pentru care acum avem doar doi delfini, pentru că avem o suprafață de doar 250 de metri, față de un minim de 800 cum cere legea din 2023. Până în 2023 funcționăm așa cum suntem la ora actuală”, a explicat Bâlbă.

Potrivit acestuia, extinderea Delfinariului va duce și la creșterea numărului mamiferelor care vor evolua aici în viitor.

„Vrem să aducem 4,5,6 exemplare. Acest proiect a fost gândit de o echipă a CJ și care, cu un proiectant, au reușit să realizeze o casă interesantă pentru delfini. O casă care înseamnă inclusiv un bazin de retenție, un bazin de separație, înseamnă posibilitatea de a realiza chiar și pui la Delfinariu Constanța. Ne dorim să avem condiții mai bune pentru animale, să respectăm legislația. Dorim, de asemenea, să asigurăm condiții de educație pentru vizitatori. Delfinii din Delfinarii sunt ambasadorii celor din natură. Sunt delfini care au rolul de a transmite educația de mediu, responsabilitatea față de mediu, responsabilitate care anul acesta a fost culeasă de 360.000 de vizitatori”, a mai declarat directorul CMSN Constanţa.

În prezent, din componența Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanţa fac parte Delfinariul, Acvariul, Planetariul şi Observatorul Astronomic, Microrezervaţia şi Expoziţia de Păsări Exotice şi de Decor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.