Președintele american Donald Trump a declarat, luni, la Tokyo, că nu se simte “personal deranjat” de recentele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord, fiind însă contrazis de premierul nipon Sinzho Abe, care a afirmat că testele au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU.

Aflat într-o vizită de stat de patru zile în Japonia, Trump a declarat, la o conferință de presă, alături de Abe, că nu crede că testele cu rachete efectuate recent de Coreea de Nord încalcă rezoluțiile ONU și a admis că este în dezacord cu consilierii săi pe această temă.

Pe de altă parte, liderul nipon a afirmat că testele cu rachete ale Phenianului sunt “regretabile” și încalcă rezoluțiile ONU impuse cu scopul convingerii regimului de la Phenian să renunțe la dezvoltarea de arme balistice și atomice.

Abe, criticat în Japonia pentru încercările de a intra în grațiile lui Trump, este îngrijorat de reluarea testelor balistice de către regimul de la Phenian deoarece rachetele nord-coreene reprezintă o potențială amenințare la adresa securității Japoniei.

La începutul lunii mai, Phenianul a reluat testele balistice, ce fuseseră întrerupte după testarea unei rachete intercontinentale în noiembrie 2017.

Forţele nord-coreene au lansat două rachete ce au zburat 420 de kilometri, respectiv 270 de kilometri, înainte de a se prăbuși în mare, la est de Peninsula Coreea.

Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice, în caz contrar riscând noi sancţiuni.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.