Preşedintele Donald Trump încalcă Primul Amendament al Constituţiei SUA prin blocarea criticilor pe platforma de microblogging Twitter din cauza conţinutului mesajelor pe teme politice, a stabilit o instanţă federală din statul New York, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

Judecătorul Naomi Reice Buchwald, de la instanţa din Manhattan, nu a ordonat clar oprirea practicii blocării criticilor pe platforma de microblogging Twitter, dar a argumentat că este suficient să stabilească faptul că aceste acţiuni sunt neconstituţionale.

“O decizie declarativă ar trebui să fie suficientă, în contextul în care niciun oficial guvernamental – nici măcar preşedintele – nu este deasupra legii, iar despre oficialii guvernamentali se presupune că respectă legile”, a explicat judecătorul.

Sesizarea judiciară a fost făcută în iulie 2017 de Institutul Cavalerilor Primului Amendament de la Universitatea Columbia şi de şapte persoane blocate pe Twitter de Donald Trump pentru că îl criticaseră. “Practica preşedintelui de a bloca criticii pe platforma online Twitter generează efecte negative şi este neconstituţională, sperăm că această practică va înceta prin actuala decizie”, a reacţionat Jameel Jaffer, directorul Institutului Cavalerilor Primului Amendament de la Universitatea Columbia.

Procesul a fost intentat după ce Donald Trump a blocat unele persoane pe contul său “@realDonaldTrump”, urmărit de peste 50 de milioane de oameni. Avocaţii Departamentului Justiţiei au argumentat că preşedintele are prerogativa de a asculta şi vizualiza ce doreşte.

Dar judecătorul Naomi Reice Buchwald a subliniat că platforma Twitter este un forum public pentru dezbateri. “Preşedintele prezintă contul @realDonaldTrump ca fiind unul prezidenţial, nu personal şi, mai important, foloseşte acest cont de Twitter pentru anunţarea unor măsuri luate în calitatea de preşedinte”, a argumentat judecătorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.